Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Ξεθωριάζει ο εκλογικός φόβος

Παρά το γεγονός ότι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις συνεχίζουν να προβληματίζουν την αγορά, το προϋπάρχον κλίμα ανησυχίας μετριάζεται. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσβλέπουν τώρα σε ένα ανοδικό 2019.

Επιχειρήσεις: Ξεθωριάζει ο εκλογικός φόβος

Ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται πως με την πάροδο του χρόνου αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ψυχραιμία τον αποκαλούμενο «πολιτικό κίνδυνο» και τις πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν στην οικονομία από τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με τους οποίους έχει επικοινωνήσει το Euro2day.gr, το κλίμα ήταν σαφώς χειρότερο κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου σε σχέση με σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, στο ότι κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, όχι μόνο δεν βιώσαμε κάτι το ιδιαίτερα αρνητικό, αλλά αντίθετα η πραγματική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει (έστω και με μέτριους ρυθμούς) και οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων ανέβηκαν.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, ο φόβος αντικαταστάθηκε από τη θετική προσδοκία. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην οικονομία, έχοντας μάλιστα νωπή τη λαϊκή εντολή.

Επιπλέον, κάποιοι εκτιμούν ότι οι αγορές οι οποίες συχνά σπεύδουν να προεξοφλήσουν γεγονότα και καταστάσεις, ενδεχομένως να εκδηλώσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον ακόμη και κάποιους μήνες πριν την βασική εκλογική αναμέτρηση, όποτε αυτή και αν γίνει.

Γενικότερα πάντως, ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει το 2019 ως ένα θετικότερο οικονομικό έτος από το προηγούμενο. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έχει προβλέψει για φέτος αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής με ρυθμό υψηλότερο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, «στην Ελλάδα, η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων αναμένεται πλέον στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για επαναδραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευών μεσοπρόθεσμα. Εκτιμάται ότι η ζήτηση που συνδέεται με τον τουρισμό θα συνεχίσει να επιδρά θετικά. Στον αντίποδα, οι ιδιωτικές κατασκευές κατοικιών θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το 2019».

«Δουλεύουμε με βάση το σενάριο που θέλει τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά λιανικής να αυξάνεται φέτος και τα επόμενα χρόνια» δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fourlis Απόστολος Πεταλάς, σημειώνοντας παράλληλα πως: α) Για πρώτη φορά πέρυσι -μετά από πολλά χρόνια- ο κλάδος επίπλου σημείωσε χαμηλό μεν, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης β) Η ελαφρά ανοδική πορεία του κλάδου συνεχίζεται και φέτος γ) Η ζήτηση στη λιανική αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να μιλήσει για επιβεβαιωμένη τάση ανάκαμψης.

Στον κλάδο της πληροφορικής, ο πρόεδρος της Space Hellas Σπύρος Μανωλόπουλος προέβλεψε για φέτος αύξηση οικονομικών επιδόσεων για την εταιρεία του, λόγω του ότι δημόσια έργα του νέου ΕΣΠΑ βρίσκονται λίγο πριν το στάδιο της ανάθεσής τους. Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε πως δεν εκτιμά ότι το «εκλογικό 2019» είναι σε θέση να φρενάρει πλήρως την ανάθεση νέων δημοσίων έργων στην αγορά, καθώς αρκετά από αυτά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό παρουσιάζεται φέτος και στην αγορά ακινήτων, με τις τιμές να έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και με τα στελέχη της αγοράς να αισιοδοξούν ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και φέτος. Παρόλα αυτά, ο εκλογικός κίνδυνος δεν μηδενίζεται. Ενδεικτική είναι η επισήμανση που καταγραφει η BriQ Properties του γνωστού επιχειρηματία (και προέδρου του ΣΕΒ) Θεόδωρου Φέσσα: «Ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος θα επηρεάσει το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και την οικονομική πολιτική το τρέχον έτος είναι οι διαδοχικές εκλογές, κυρίως οι βουλευτικές. Οι εξαγγελίες των κομμάτων, ιδίως όσες αφορούν σε δημοσιονομικά μέτρα, π.χ. σε φοροελαφρύνσεις, παροχή επιδομάτων, αλλά και αυτές για προσλήψεις κ.ά. μεταβάλλουν τις προσδοκίες των οικονομικών μονάδων δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη σταθερότητα των παραμέτρων του φορολογικού συστήματος, του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα κ.ά.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v