Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: «Ζεσταίνεται» η χορήγηση δανείων

Ανάκαμψη των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις αλλά και σε στεγαστικά βλέπει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα σινιάλα για την οικονομία, τα ακίνητα και τις επενδύσεις. Τι εκτιμούν οι τραπεζίτες.

ΤτΕ: «Ζεσταίνεται» η χορήγηση δανείων

Οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναμένεται να ανακάμψουν φέτος, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση του διοικητή Γ. Στουρνάρα, που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Οπως αναφέρει, οι τράπεζες αναμένεται να συγκεντρώσουν αφθονότερους πόρους από ό,τι στο παρελθόν προς διάθεση σε νέα δάνεια εξαιτίας: πρώτον, της εισροής τραπεζικών καταθέσεων και δεύτερον, της βελτίωσης της πρόσβασης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και εφόσον δεν υπάρξουν νέοι κίνδυνοι από αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η πιστοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών θα ενισχυθεί τόσο περισσότερο όσο δραστικότερη θα είναι η μείωση των προβληματικών στοιχείων στους ισολογισμούς τους. Από την πλευρά της ζήτησης, η άνοδος του ΑΕΠ και, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, η αναμενόμενη ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων θα συνεχίσουν να επιδρούν ενισχυτικά στα δάνεια.

Έρευνα: Τι εκτιμούν οι τραπεζίτες

Οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στην έρευνα εκτιμούν ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018 συνεχίστηκε η ελαφρά ενίσχυση της ζήτησης πιστώσεων εκ μέρους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων -η ζήτηση είχε αρχίσει να ενδυναμώνεται από τα μέσα του 2017. Η βελτίωση αυτή αφορούσε (ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, κατά πρώτον, τη ζήτηση δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, από το β' τρίμηνο του 2018 και εξής, οι συμμετέχουσες στην έρευνα τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά ενισχύθηκε η ζήτηση πιο μακροπρόθεσμων δανείων από μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις.

- Επιχειρήσεις: Θετική συμβολή στη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων εκτιμάται ότι είχαν οι ανάγκες για πάγιες επενδύσεις, για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης και για συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρική αναδιάρθρωση. Τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2018 η μη επαρκής διαθεσιμότητα εσωτερικών πόρων των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι συνέβαλε οριακά στην ενίσχυση της ζήτησης πιστώσεων, εξέλιξη που είχε να παρατηρηθεί από τις αρχές του 2015.

- Νοικοκυριά: Διαδοχικές αυξήσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο καταγράφηκαν, σύμφωνα με την έρευνα, και σε σχέση με τη ζήτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων εκ μέρους των νοικοκυριών σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ το 2017 η ζήτηση αυτή εκτιμάται ότι είχε ενισχυθεί οριακά μόνο ένα τρίμηνο.

Εκτιμάται ότι η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ακινήτων και η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης επέδρασαν αυξητικά στη ζήτηση στεγαστικών δανείων, ιδίως το δ' τρίμηνο του 2018. Επίσης, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση καταναλωτικών δανείων επηρεάστηκε ευνοϊκά από τις αυξημένες δαπάνες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά και από την ενδυναμωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

*Δείτε την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v