Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% προβλέπει το ΥΠΟΙΚ

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μετά και το πράσινο φως από τον ESM προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών. Πάνω από το στόχο το πλεόνασμα για τέταρτη χρονιά. Στα 13 δισ. ευρώ η δημοσιονομική υπεραπόδοση στην τριετία.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% προβλέπει το ΥΠΟΙΚ

Υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και προώρη προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ προαναγγέλλει μέσω του Οικονομικού Δελτίου το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, με βάση τους ορισμούς της ενισχυμένης εποπτείας διαμορφώθηκε πέρυσι στο 3,9% αν και παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat στις 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στο Δελτίο, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,9% του ΑΕΠ, με όρους ενισχυμένης εποπτείας, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat αναμένεται να δημοσιευθούν στις 23 Απριλίου. «Πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευθεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του δημοσίου στον επίσημο τομέα». Νωρίτερα, το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε ανάψει πράσινο φως για πρόωρη αποπληρωμή 3,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ τα οποία βαρύνονται με επιτόκιο 5%.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει παράλληλα ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο χτίσιμο ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».

Στο Οικονομικό Δελτίο επισημαίνεται παράλληλα, μεταξύ άλλων ότι:

1. Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

2. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,9 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος τους να διαμορφώνεται στα 81,8 δισ. ευρώ. Επίσης οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, ενώ οι προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση στο 21.2%.

3. Χθες ο οίκος Moody’s σημείωσε ότι το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.

4. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους ξεπέρασαν τον στόχο κατά 344 εκατ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα κατά 195 εκατ. ευρώ.

5. Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2018 και διαμορφώθηκε στο 18%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v