Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη ESM στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Ξεκινούν οι διαδικασίες επικύρωσης της εκταμίευσης των 970 εκατ. από τα εθνικά κοινοβούλια. Δέσμευση Αθήνας ότι το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας λήγει τέλη του χρόνου. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των NPEs, λέει ο Κερέ.

Στήριξη ESM στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης έκθεσης της Κομισιόν, η οποία είναι θετική. Η χώρα κάλυψε τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Μάριο Σεντένο. Όπως είπε, λήφθηκε υπόψη η δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου, ενώ σημείωσε ότι θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που θα έχει.

Ενθαρρύνουμε, είπε, την Ελλάδα να συνεχίσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, και αναφορικά με τη δόση ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες στις χώρες που απαιτείται να δοθεί έγκριση από το κοινοβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν.

Πλέον δηλαδή, όπως έγραψε το Euro2day.gr, ανοίγει ο δρόμος για να καταθέσει η Ελλάδα αίτημα για εξόφληση δανείων του ΔΝΤ. Επ' αυτού βρήκε και στήριξη από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι το ποσό φτάνει τα 970 εκατ. ευρώ περίπου και ότι η εκταμίευση δίνει σήμα στις αγορές ότι η χώρα έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτό αντανακλάται στην πορεία των ομολόγων το τελευταίο διάστημα.

 Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η απόφαση ήταν έτοιμη μετά τις έντονες και όχι πάντα εύκολες συζητήσεις με τους θεσμούς. Εγινε εφικτή, χάρη στο θετικό αποτέλεσμα της έκθεσης της Κομισιόν.

Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που χρειάζεται για να ενισχύσει τη φορολογική διοίκηση, να προχωρήσουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Ως προς το τελευταίο, δήλωσε ότι έχει στόχο να προστατεύσει τους αδύναμους, χωρίς να υπονομεύσει την ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι μεγάλο βάρος, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

«Επιμείναμε να είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Οπως είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, η απόφαση δίνει ένα σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η χώρα είναι σε διαδικασία μεταρρύθμισης της οικονομίας της και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Το σχήμα για την πρώτη κατοικία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των NPEs

Ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ στις δηλώσεις του θύμισε τη «γνώμη» που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, όταν κατατέθηκε το draft για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο οποίο γινόταν καταγραφή των κινδύνων που δημιουργούσε και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα και να έχουν επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Εγινε πολλή δουλειά και εντατική διαβούλευση με την ελληνική πλευρά, προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι, και παρουσιάστηκε το τελικό νομοσχέδιο. Συμφωνούμε με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι οι όροι για την εκταμίευση καλύφθηκαν.

Ο νόμος για την πρώτη κατοικία έχει θετικά στοιχεία καθώς μπορεί να διευκολύνει την αναδιάρθρωση δανείων, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να φιλτράρει τους υποψήφιους και για τον υφιστάμενο νόμο (Κατσέλη). Υπάρχει δηλαδή θετική διάχυση και στο προηγούμενο πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των NPEs, σημείωσε.

Όπως είπε, περιμένουμε τη δευτερογενή νομοθεσία πολύ σύντομα και δεν βλέπουμε εμπόδια σε αυτό το στάδιο.

Σημειώνουμε, τόνισε και το στέλεχος της ΕΚΤ, ότι το σχήμα θα είναι προσωρινό και ότι θα υπάρξει update για την επιλεξιμότητα στο νέο σχήμα, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, κάτι σημαντικό για τη μείωση των NPEs. «Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή του πλαισίου».

Ο Μπερνουά Κερέ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό χώρο, με περαιτέρω στήριξη των διαδικασιών για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τη βελτίωση της διαχείρισης των εγγυήσεων δανείων.

Ο Μπερνουά Κερέ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί είναι προσωρινό το σχέδιο για την πρώτη κατοικία. Είπε ότι είχε από την αρχή σχεδιαστεί ως προσωρινό και έρχεται πάνω σε δύο υφιστάμενα πλαίσια: τον νόμο Κατσέλη, που εξακολουθεί να ισχύει, και το πτωχευτικό πλαίσιο. «Ετσι το βλέπουμε και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμών. Είμαστε θετικοί στο νέο πλαίσιο και εξετάζουμε τα μακροπρόθεσμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες εκταμίευσης και ανέλυσε την κατανομή των ποσών (επιστροφή κερδών από ομόλογα και πάγωμα της αύξησης επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια) και εκτίμησε ότι το ποσό θα είναι διαθέσιμο αρχές Μαΐου, αφού προηγηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι η χώρα είναι εκτός προγράμματος και δεν λαμβάνει δόσεις. Το ποσό διατίθεται στη χώρα και δεν χρειάζεται να επιστραφεί. Δεν υπάρχει conditionality, δεν υπάρχει πρόγραμμα, ωστόσο η χώρα ανέλαβε τη δέσμευση να εκτελέσει τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το πρόγραμμα. Αυτό είναι κρίσιμο για να επιτευχθεί υψηλή ανάπτυξη και να εξοφληθούν τα δάνεια του ESM σε βάθος 40 ετών.

«Δεν υπάρχουν νέοι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά οι παλαιοί πρέπει να πιαστούν με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο», σημείωσε και άφησε αιχμή για το ότι δεν έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου τομέα προς τις τράπεζες, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως είπε.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ήρθε η στιγμή για μερική ή πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι και μόνο που τίθεται η ερώτηση είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Εχουμε προηγούμενη εμπειρία σε αυτό, η Πορτογαλία και η Ισπανία διαχειρίστηκαν το δανειακό τους βάρος με τέτοιες διαδικασίες, είπε. Υπάρχει η προϋπόθεση ότι όλοι πρέπει να νιώθουν καλά με αυτή την κίνηση.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ξέρουμε πως τμήμα των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβά. Από τα 9,5 δισ. ευρώ περίπου το 1/3 ή 3,5 δισ. ευρώ φέρουν επιτόκιο σχεδόν 5%, πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι δανείζεται η Ελλάδα από την αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα, για τον ESM έχει νόημα να γίνει αποπληρωμή αυτού του ποσού καθώς ενισχύει τη βιωσιμότητα χρέους. Πρέπει, τόνισε, να ακολουθηθούν οι διαδικασίες μεταξύ των πιστωτών.

«Από την πλευρά μου, το στηρίζω».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v