Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Απολογείται ο γνωστός ποινικολόγος, που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Κατατίθεται αγωγή κατά της Παπακώστα. Το κατηγορητήριο και οι αντιδράσεις.

Στον ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Ενώπιον του ειδικού εφέτη-ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτ. Νικόπουλου, απολογείται σήμερα το μεσημέρι ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στην αποκαλούμενη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» και αντιμετωπίζει τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.

Συγκατηγορούμενος του κ. Λυκουρέζου για την ίδια υπόθεση είναι ο επίσης δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και θα απολογηθεί σήμερα, μετά τον κ. Λυκουρέζο.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του γνωστού ποινικολόγου, Θρασύβουλο Κονταξή, η υπεράσπιση Λυκουρέζου αναμένεται σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη των απολογιών, να υποβάλει αγωγή κατά της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα για παραβίαση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στο τεκμήριο αθωότητας. Όπως υποστήριξε ο κ. Κονταξής, η αγωγή αφορά δηλώσεις της υπουργού, οι οποίες -σύμφωνα με τον συνήγορο- καθιστούν ένοχο τον κ. Λυκουρέζο πριν ακόμα απολογηθεί.

Ο Αλ. Λυκουρέζος, ο οποίος παρέμεινε κρατούμενος όλο το Σαββατοκύριακο στη ΓΑΔΑ, συνελήφθη βάσει εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας. Η σύλληψή του, όπως και αυτή του Θ. Παναγόπουλου, έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων του νομικού κόσμου.

Συνάδελφοι των δύο δικηγόρων, με ανακοινώσεις τους, κάνουν λόγο για αναίτια και αβάσιμη διαδικασία, ισχυρισμό που εδράζουν στο ότι οι δύο δικηγόροι δεν κλήθηκαν από τις ανακριτικές αρχές πριν εκδοθούν εντάλματα εναντίον τους. Παράλληλα, δεκαπέντε πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας την έντονη αντίρρησή τους για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των δύο δικηγόρων και επισημαίνοντας το επικίνδυνο του πράγματος για την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή των νόμων.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται και σήμερα αναμένεται να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους ενώπιον του ανακριτή, προκειμένου να αποφύγουν, το υπαρκτό πάντως, ενδεχόμενο της προφυλάκισής τους.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία από καταθέσεις -μεταξύ αυτών του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου αλλά και του καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Ηλία Αναγνωστόπουλου. Επίσης ενοχοποιητικά είναι και τα όσα προκύπτουν από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε συνομιλίες Αλβανού κακοποιού και του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, εναντίον του οποίου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαρτυρικές καταθέσεις των Α. Φλώρου και Ηλ. Αναγνωστόπουλου προκύπτει ότι ο Αλ. Λυκουρέζος ζητούσε από τον Αρ. Φλώρο χρήματα προκειμένου να πείσει τον πελάτη του και αντίδικο του Φλώρου, Γιώργο Αντωνόπουλο, να «βελτιώσει» την κατάθεσή του στη δευτεροβάθμια δίκη τους. Μάλιστα, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος έχει καταθέσει πως το αιτούμενο ποσό από τον Αλ. Λυκουρέζο έφθανε τα 2 εκατ. ευρώ και ότι ο Θ. Παναγόπουλος, που ήταν παρών στην πρόταση, δεν αντέλεξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v