Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινα δάνεια: Οι παίκτες και τα πρόσωπα - «κλειδιά»

Παιχνίδι με... 17 εμπλεκόμενους η διαχείριση των NPEs. Ο νέος σύνδεσμος, οι εξειδικεύσεις, η ελληνική παρουσία και η αναπόφευκτη συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου.

Κόκκινα δάνεια: Οι παίκτες και τα πρόσωπα - «κλειδιά»

Mε τη σύσταση και την πρώτη γενική συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), στα τέλη Φεβρουαρίου, άνοιξε η... αυλαία ενός καινούργιου κεφαλαίου για την ελληνική επιχειρηματικότητα και το τραπεζικό σύστημα.

Οι 17 εταιρείες, που έχουν ήδη λάβει την άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος και ενεργούν ήδη στον τομέα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι 3 που τελούν σε αναμονή για το πράσινο φως της ΤτΕ και άλλα 2 σχήματα-συμπράξεις ξένων με εγχώριους επενδυτικούς κύκλους αποτελούν τους λεγόμενους εκκαθαριστές του... βουνού των 50 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πρέπει να ξεφορτωθούν οι συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι μέχρι το τέλος του 2021.

Μία περίοδος σχεδόν τριών ετών, κατά την οποία θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων-ανοιγμάτων και, μέσω αυτής, ανάλογης έκτασης αναδιάταξη επιχειρηματικών δυνάμεων, με αιχμή τους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής, εμπορίου χονδρικής-λιανικής, τουρισμού-ξενοδοχειακών υποδομών, αλλά παράλληλα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η μάχη των 17 εταιρειών θα εντείνεται όσο επιταχύνονται οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες, όσο ωριμάζει η διαχείριση-εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, ενώ, σύμφωνα με μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, σε δεύτερο χρόνο, όταν η διαδικασία θα έχει προχωρήσει στον σκληρό πυρήνα, αναπόφευκτη θα πρέπει να θεωρείται η συνένωση δυνάμεων προκειμένου να αναληφθούν μεγάλα επιχειρηματικά projects, αλλά και η περαιτέρω εξειδίκευση των εταιρειών σε κλάδους και τομείς δραστηριότητας.

Πρόσωπα κλειδιά της ΕΕΔΑΔΠ οι Τάσος Πανούσης (Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank FPS), Περικλής Κιτριλάκης (αναπληρωτής CEO Cepal Hellas), Γιώργος Χριστοφόρου (CEO B2Kapital), Άρης Αρβανιτάκης (CEO UCI Hellas), Νίκος Βαρδαραμάτος (CEO QQuant), Γιάννης Κουκουλάκης (μέλος Δ.Σ. και νομικός σύμβουλος Pillarstone), που με τους επικεφαλής των άλλων 11 εταιρειών έχουν αναλάβει το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έργο της διαχείρισης-εκκαθάρισης.

To γεγονός πως η τελευταία εταιρεία που πήρε τη σχετική άδεια από την ΤτΕ είναι η EOS Matrix Greece -θυγατρική του γερμανικού κολοσσού EOS- που προστέθηκε στα ονόματα των Pillarstone, B2Holding ASA, Cerved, Mellon, DVO1 καταδεικνύει το ενδιαφέρον ξένων ειδικών του χώρου για μία πίτα που σε ορίζοντα τριετίας υπολογίζεται πως θα αποφέρει άμεσα έσοδα 500 εκατ. και πολλαπλάσια από την εκκαθάριση, τις πωλήσεις, τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων που θα προχωρήσουν.

Τι αφορά η άδεια

Όπως διευκρινίζουν πηγές της ΤτΕ, στις 17 εταιρείες έχει δοθεί η κατ’ αρχήν άδεια που απαιτείται για να λειτουργήσει μία ΕΔΑΔΠ στον συγκεκριμένο χώρο, από κει και πέρα ορισμένες εξ αυτών έχουν επεκτείνει την άδεια προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν πωλήσεις assets ή να μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και από μη εποπτευόμενα (από την ΤτΕ) ιδρύματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Special Financial Solutions (θυγατρική της Πειραιώς) που, αφού εξασφάλισε τη βασική άδεια, στη συνέχεια την επέκτεινε.

Ο ιταλικός όμιλος Cerved εισήλθε στην ελληνική αγορά μετά την απόκτηση ειδικής άδειας διαχειριστή κόκκινων δανείων από την ΤτΕ, αλλά και μέσω της εξαγοράς της θυγατρικής της Eurobank, της Eurobank Properties Services.

H παρουσία της Cerved στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ξένων για κόκκινα δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα και θα αποτελέσουν το φιλέτο για τους διαχειριστές το προσεχές διάστημα.

Η EPS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στη ΝΑ. Ευρώπη, με δραστηριότητα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κ.α., πραγματοποιεί πάνω από 50.000 εκτιμήσεις ακινήτων ετησίως, ενώ διαχειρίζεται το σύνολο των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα, που φθάνουν τις 4.500. Επιπλέον το γεγονός πως η Cerved κατέχει το 100% της C rated Rating Agency (ιταλικού οίκου αξιολόγησης) αποτυπώνει τον διευρυμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην ελληνική αγορά του real estate.

Αντίπαλος της Cerved, η Resolute Asset Management (του Bill Hancock), που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια ύψους 8,7 δισ., έχει ενεργό παρουσία σε ακίνητα και ανάλογα assets σε 28 χώρες, με καθοριστικό ρόλο σε Ιταλία, Ρωσία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Τουρκία.

Στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων επικεντρώνεται η νορβηγική B2 Holding, με παρουσία σε Σκανδιναβία, Κεντρική και Νότια Ευρώπη και διαχειρίζεται επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5,5 δισ. Στον ίδιο χώρο η Pillarstone (έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση-λειτουργία της Notos), ενώ η Independent Portfolio Management (θυγατρική της Alvarez & Marsal) με επικεφαλής τον Μάριο Κολιόπουλο επικεντρώνεται κυρίως σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ελληνική παρουσία

Το μεγαλύτερο ελληνικό όνομα στον χώρο είναι αδιαμφισβήτητα η QQuant, που δεν είναι άλλη από τη θυγατρική της Qualco, εταιρείας με παρουσία από το 1998, με ένα πελατολόγιο 70 ηχηρών ονομάτων σε 15 χώρες (σε Γαλλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα έχει αναλάβει για λογαριασμό της σουηδικής Intrum και της αμερικανικής Carval το χαρτοφυλάκιο «Earth» ύψους 5,2 δισ. από την Εθνική Τράπεζα). Η Qualco έχει αναλάβει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο (περίπου 700 εκατ.) της Attica Bank, αλλά και την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε καθημερινή βάση, περισσότερα των 170 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Ευρώπη (μεταξύ αυτών και των Alpha Bank, Eurobank) περνούν από επεξεργασία μέσω των συστημάτων της εταιρείας (QCollections, QLoans και D3E). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v