Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη κατοικία και σχέδιο ΤΧΣ στην ατζέντα θεσμών-τραπεζιτών

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η ουσιαστική εκκρεμότητα της έγκρισης ή όχι από την DG Comp θα συζητηθούν σήμερα, στο ραντεβού των τραπεζιτών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πρώτη κατοικία και σχέδιο ΤΧΣ στην ατζέντα θεσμών-τραπεζιτών

Οι αδυναμίες στην άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα δύο σχέδια (APS με βάση την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του SPV με βάση την πρόταση της ΤτΕ) αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών με τους τραπεζίτες.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι υπάρχουν «σε εκκρεμότητα μια σειρά από σοβαρά θέματα, τα οποία για να διευθετηθούν και να προχωρήσουν συμβάλλοντας στο τιτάνιο έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απαιτούν την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν και ο χρόνος κυλά χωρίς να υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα».

Η πρώτη κατοικία

Οι εκπρόσωποι των θεσμών πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να συζητήσουν με τους τραπεζίτες της ενστάσεις που έχουν εγείρει ως προς τα οφέλη του νέου πλαισίου τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της καθυστέρησης που επιδεικνύει η κυβέρνηση ως προς την ετοιμότητα της πλατφόρμας, στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις από τους δανειολήπτες.

Επί του θέματος, η συζήτηση εκτιμάται να επικεντρωθεί και στην ανάγκη της δικαστικής επίσπευσης των υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Η σημαντικότερη, όμως, εκκρεμότητα για τη λειτουργία του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αφορά την έγκριση από την DG Comp, οι υπηρεσίες της οποίας πρέπει να αποφανθούν αν η κρατική επιδότησης της μηνιαίας δόσης συνιστά ή όχι κρατική στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Όσο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας -η οποία θα συνδέεται με το Taxis αλλά και τις τράπεζες-, ενώ έπρεπε να ήταν έτοιμη την 1η Μαΐου, καθώς η ισχύς του πλαισίου ξεκίνησε στις 30 Απριλίου, ακόμη δεν υπάρχει και το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Το ASP και οι τιτλοποιήσεις

Καθυστέρηση υπάρχει όμως και στην έγκριση από την DG Comp του σχεδίου αντιμετώπισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού εγγύησης των τιτλοποιήσεων από το ελληνικό δημόσιο.

Η πρόταση έχει σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν από τον Μάρτιο, οι υπηρεσίες της Ε.Ε. έστειλαν μια σειρά από ερωτήσεις και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Με δεδομένη τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, κανένας δεν περιμένει η Κομισιόν να ασχοληθεί μέχρι την ολοκλήρωσή τους με το ζήτημα. Ακόμη όμως και αν η Κομισιόν δώσει την έγκρισή της μέσα στον Ιούνιο, η διαδικασία, έως ότου οι τράπεζες πάρουν αξιολόγηση των υπό τιτλοποίηση δανείων από δύο ξένους οίκους, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το φθινόπωρο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v