Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΕΕ: Στα 15-20 δισ. ευρώ το κόστος του παραεμπορίου

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν την περίοδο 2015-2017 οι κατασχέσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του παραεμπορίου. Επιτόπια καταστροφή των παραποιημένων προϊόντων ζητεί η ΕΣΕΕ. Αυξάνονται οι έλεγχοι, αλλά και το... φαινόμενο.

ΕΣΕΕ: Στα 15-20 δισ. ευρώ το κόστος του παραεμπορίου

«Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε το φαινόμενο του παραεμπορίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι και οι καταστροφές προϊόντων παραεμπορίου αυξάνονται, το φαινόμενο έχει συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα για τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κ. Καρανίκα, με απολύτως οικονομικούς όρους το ύψος των χρημάτων που θα κατευθύνονταν στην αγορά, αν δεν υπήρχε παραεμπόριο, εκτιμώνται σήμερα μεταξύ 15 έως 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχα, η απώλεια εσόδων του Κράτους, από το ΦΠΑ και λοιπούς διαφυγόντες έμμεσους φόρους, υπολογίζεται στα 3 - 4 περίπου δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, από το 2015 έως το 2017, το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) έχει αυξήσει κατά 743% τις κατασχέσεις και κατά 183% τους διενεργούμενους ελέγχους, ενώ την περίοδο 2016 - 2018 έχουν πραγματοποιηθεί 9.500 έλεγχοι μεικτών κλιμακίων. Μόνο το ΣΔΟΕ την προηγούμενη χρονιά έχει προβεί σε κατασχέσεις τουλάχιστον 1.056.274 παραποιημένων προϊόντων και 846.767 λαθραίων εμπορευμάτων. Εντούτοις, παρά τη αξιοσημείωτη άνοδο τόσο των ελέγχων όσο και των κατασχέσεων προϊόντων απομίμησης, το παραεμπόριο όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά αντιθέτως ζει και βασιλεύει, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αναποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου, τόνισε, δεν οφείλεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καθώς είναι γεγονός ότι, η εισαγωγή του νόμου 4497/2017 για το υπαίθριο εμπόριο, έναν χώρο όπου προνομιακά λειτουργεί το παραεμπόριο, έθεσε σοβαρές βάσης ρύθμισης ενός πλαισίου γενικά αρρύθμιστου και άναρχου.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Καρανίκας ζήτησε να τηρούνται όσα προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο, όπως:

- Η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων στην πηγή με την γενίκευση της χρήσης των X-Ray scanners στα τελωνεία και στα λιμάνια.

- Το σφράγισμα των αποθηκών της εντός εισαγωγικών χονδρικής, που όλοι ξέρουμε που είναι και τις βλέπουμε κάθε μέρα.

- Ο καθημερινός έλεγχος στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές και η άμεση καταστροφή των κατασχεμένων προϊόντων. Δηλαδή, να καταστρέφονται επί τόπου με ανεξίτηλο σπρέι, δυνατότητα που δίνεται εδώ και 10 χρόνια και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

«Πάντως, το μέτρο όμως που εμείς θεωρούμε ως το πιο αποτελεσματικό και είμαστε σίγουροι ότι θα περιστείλει, ίσως και θα εξαφανίσει τελικά το παραεμπόριο δεν είναι άλλο από τον οριστικό και μόνιμο περιορισμό της υπαίθριας διάθεσης μόνο σε προϊόντα γης και θάλασσας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v