Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης, αρνητική πρωτιά για Γερμανία

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις η πτώση, με τη Γερμανία να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση. Επιβράδυνση και στην ετήσια αύξηση των πωλήσεων.

Πιέσεις στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης, αρνητική πρωτιά για Γερμανία
Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς και καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις από τον Ιούνιο του 2024. Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη μείωση, της τάξης του 0,1%.

Η συρρίκνωση ήταν αντίστοιχη με την απότομη πτώση του Ιουλίου και σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση από τον Ιούνιο του 2024.

Πτώση στις πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων

Οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 1,2%, αντιστρέφοντας την αύξηση 0,6% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησαν κατά 0,3%, έπειτα από αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν κατά 1%, ανακάμπτοντας μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης.

Η Γερμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο λιανεμπόριο, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 2%, έναντι αύξησης 1,2% τον Αύγουστο.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης:

  • Ολλανδία: -0,7%, έναντι αύξησης 0,5% τον Αύγουστο.

  • Γαλλία: -0,6%, έναντι αύξησης 0,3%.

  • Ισπανία: -0,4%, έναντι αύξησης 0,2%.

  • Η Ιταλία αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1%, έπειτα από μηδενική μεταβολή τον Αύγουστο.

Επιβράδυνση και σε ετήσια βάση

Σε ετήσια βάση, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,4% τον Σεπτέμβριο, από 1,3% τον Αύγουστο.

Η επίδοση αυτή ήταν επίσης χαμηλότερη από τις προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες προέβλεπαν ετήσια αύξηση 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο