Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Στουρνάρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Η νευρικότητα στις αγορές των ομολόγων αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, λέει ο διοικητής της ΤτΕ. Τάσσεται υπέρ της μείωσης στο 2,5% του στόχου, αλλά σε συμφωνία με τους δανειστές. Ο προϋπολογισμός δεν έχει χώρο για πρόσθετες παροχές, υποστηρίζει. Η απάντηση Τσακαλώτου.

Προειδοποίηση Στουρνάρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό σημαίνει, όπως ο ίδιος προσθέτει, πως με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέρα εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό.

«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος», δήλωσε, προσθέτοντας πως «τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».

Συμπλήρωσε ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το ΑΕΠ εφέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% που είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της ΤτΕ».

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%, ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι «έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».

Στα παραπάνω απάντησε μέσω Twitter ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δίκης του θητείας ως Υποικ, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας προϋπολογισμό κ δει προσεκτικά κ τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.

Έμμεση «απάντηση» Τσακαλώτου

Αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει αρκετά για να πάω με παρέα για 10 ημέρες στη Σαντορίνη, δήλωσε το μεσημέρι στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή όσα έγιναν γνωστά χθες από τις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο, πρόγραμμα και συμμαχίες. Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019. Είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά κερδίζουμε και 200 εκατ. ευρώ από τις δόσεις. Εχουμε και μια καβάτζα, αν κάτι δεν πάει καλά».

«Κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς, δεν μεταμορφώνουμε τος αριθμούς για να κάνουμε πολιτική», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, για τα θετικά μέτρα του 2019 η αντιπολίτευση λέει ότι δεν επιστρέφουμε τον ΦΠΑ εκεί που ήταν και δεν δίνουμε πλήρη 13η σύνταξη. «Εχουμε συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο. Είτε υπολογίζετε ότι είναι μεγαλύτερος και άρα πρέπει να καταθέσετε τις τροπολογίες, ή να μας πείτε τι θα κόψετε απ’ όσα φέραμε. Εμείς κάναμε ισορροπημένη πολιτική, δίνουμε κάτι σε όλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v