Σφίγγα για την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο

Αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τη δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» ο επικεφαλής του Eurogroup. Η χώρα έχει ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, σημείωσε. Αξιολογούμε τα μέτρα, δηλώνει ο Μοσκοβισί.

Σφίγγα για την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο

Η χώρα δεν είναι στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του οργάνου σε επίμονες ερωτήσεις αναφορικά με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά και την πρόθεση να αξιοποιηθεί ποσό 5,5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ρευστότητας ως «εγγύηση» για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Δεν έχουμε την Ελλάδα στην ατζέντα. Ετοιμάζεται από τους θεσμούς η έκθεση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», αρκέστηκε να δηλώσει σε ερώτηση για το πακέτο φοροαπαλλαγών (σ.σ. δημοσιεύεται αρχές Ιουνίου). Σημείωσε ωστόσο ότι δεδομένου ότι στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα της οικονομίας της ευρωζώνης, αν τεθεί κάποιο θέμα, θα συζητηθεί.

Την ίδια ακριβώς στάση τήρησε και σε ερώτηση για τη μεταφορά των 5,5 δισ. ευρώ σε «ειδικό λογαριασμό».

«Εχουμε τη χώρα σε μια πολύ ισχυρή απόδοση σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που μάλιστα συνοδεύονται από ανάπτυξη. Περιμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις σε αυτό το πλαίσιο», επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για το θέμα.

«Είμαστε στην διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019-20», δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Θα παρουσιάσουμε τις απόψεις μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας με τον καιρό. Ο καιρός δεν είναι τώρα».

«Θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις», συνέχισε. «Μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα και οι ελληνικές αρχές έχουν πλήρη ευθύνη να παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους. Όμως καθώς είναι σε ενισχυμένη εποπτεία πρέπει να λάβουν υπόψη το αντίκτυπο που θα έχουν στα πλεονάσματα αυτά τα μέτρα. Γι’ αυτό είναι προς το συμφέρον όλων ο διάλογος. Αυτό κάνουμε, είμαστε σε συνεχή επαφή και αυτός ο διάλογος πρέπει να εστιάζει στο δημοσιονομικό αντίκτυπο αλλά και στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή γιατί πιστεύουμε ότι περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό λαό μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v