Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 1,3% για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Με χαμηλότερες ταχύτητες κινήθηκε το ΑΕΠ αν και είναι βελτιωμένες οι επενδύσεις. Οριακή μείωση σημειώνεται στην τελική κατανάλωση. Με μεγαλύτερη ταχύτητα έτρεξαν οι εισαγωγές από τις εξαγωγές. Στο +0,2% η πορεία του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.

Ανάπτυξη 1,3% για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις προσδοκίες «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τις επιδόσεις της κατανάλωσης να προβληματίζουν καθώς έρχονται μετά από ένα μπαράζ πληρωμών επιδομάτων (κοινωνικό μέρισμα) και αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια στο τέλος του περασμένου έτους.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση (στοιχεία χωρίς εποχική διόρθωση) ποσοστό το οποίο διαμορφώνεται σε 1,3% μετά τις εποχικές διορθώσεις ενώ σε τριμηνιαία βάση, καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,2% μετά από εποχική διόρθωση (το τέταρτο τρίμηνο του 2018 είχε σημειωθεί αρνητική μεταβολή -0,1%).

Σε ετήσια βάση, η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσιάζει μείωση 0,1%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αύξηση κατά 7,9%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αύξηση 4% και οι εισαγωγές αύξηση κατά 9,5%.

Το «ξεκίνημα» του 2019 μπορεί να θεωρηθεί ότι απέχει αρκετά από μια δυναμική εκκίνηση δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος και οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν έθεταν τον πήχη οριακά χαμηλότερα στο 2,2%. Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ έχουν εκτιμήσει ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τελικά κοντά στο 1,9%. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών άλλωστε για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης 1,6%.

Από τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε 40,092 δισ. ευρώ έναντι 40,663 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ η αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (από 7,021 δισ. ευρώ σε 8,130 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι αναθεωρήθηκε στο 1,5% και ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Τριμηνιαίες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018. Μεγάλη είναι η πτώση στην κατανάλωση της Γενικής Κυβέρνησης (-5%) και οριακά θετική αυτή των νοικοκυριών (0,2%).

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

o Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.

o Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ετήσιες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018. Το γεγονός οφείλεται στη μεγάλη πτώση στην κατανάλωση της Γενικής κυβέρνησης (-4,1%), ενώ αυτή των νοικοκυριών κινείται ανοδικά (0,8%).

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018. 

o Αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.

o Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v