Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης

Κίνητρα στους ξενοδόχους για ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και για διευκόλυνσή τους να προσφέρουν μπόνους στους εργαζόμενους στο τέλος της χρονιάς, υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Δέσμευση ΝΔ για μείωση φόρων και ΦΠΑ.

Χαμηλότερο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης

Το στίγμα των πολιτικών παρεμβάσεων μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και σειρά μέτρων που αφορούν υποδομές, επενδύσεις και την αγορά εργασίας, στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, προανήγγειλε προ ολίγου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της 27ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα, ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης, η οποία θα σηματοδοτήσει τελικά και μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

Προανήγγειλε ωστόσο πως ακόμα και στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές, θα κινηθεί για τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συγκλίσεων και θα αξιοποιήσει στελέχη πέραν του σκληρού πυρήνα δυναμικού της ΝΔ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα συναντηθεί με τους 12 περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν πρόσφατα και πρόσκεινται στη ΝΔ, με στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για τον στενό συντονισμό των άμεσων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα σε θέματα υποδομής.

Ως χαρακτηριστικό ανέφερε το παράδειγμα της Κέρκυρας και την απαράδεκτη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με αφορμή τη διαχείριση απορριμμάτων.

Σε ό,τι αφορά επενδύσεις μεγάλης κλίμακας όπως το Ελληνικό, είπε πως οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν δύο υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες, αλλά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο. Επισήμανε πως η άμεση άρση των συγκεκριμένων εμποδίων μπορεί να δρομολογήσει άμεσα την έναρξη των έργων στο Ελληνικό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε εκτεταμένο πλέγμα παρεμβάσεων σε θέματα που συνδέονται με τον τουρισμό και θεωρούνται προϋποθέσεις για την επόμενη φάση ανάπτυξής του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα ολοκληρώσει τη λειψή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, έτσι ώστε να αφορά και τα προϊόντα που σερβίρονται στους χώρους εστίασης και στα ξενοδοχεία.

Όπως ανέφερε, δέσμευση της ΝΔ είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό στο 22% για τη διαμονή και στο 11% για την εστίαση σε βάθος τετραετίας, με στόχο ο μεσοσταθμικός συντελεστής στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11% και να είναι ευθέως συγκρίσιμο με τους ανταγωνιστές της Ελλάδας.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 28% στο 20% αλλά και τη μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα, επίσης σε βάθος τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση την πρόθεση μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει από τους επιχειρηματίες να επενδύσουν επιθετικά στη σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων, προσφέροντας ως αντάλλαγμα αυξημένο συντελεστή δόμησης για λελογισμένα έργα σε κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.

Άφησε ανοικτό, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο να προσφερθούν κίνητρα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχύσουν τη συμμετοχή των εργαζόμενων τους στη διανομή των ωφελειών από την καλή πορεία τους. Προανήγγειλε δηλαδή κίνητρα προκειμένου οι επιχειρηματίες να διευκολυνθούν να προσφέρουν μπόνους στο τέλος της χρονιάς, μετοχές στους εργαζομένους τους στην περίπτωση των εισηγμένων αλλά και ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να έχει το καλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο τουριστικών σπουδών στον κόσμο. Ο τουρισμός είναι και θα παραμείνει ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, είπε, συμπληρώνοντας πως στο παραγωγικό μοντέλο που σκοπεύει να υιοθετήσει η ΝΔ δεν θα είναι μόνος του, αλλά θα συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της NΔ δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Χαρακτήρισε πρότυπο την κλαδική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων (ΠΟΞ) και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σημειώνοντας θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα.

Αναφερόμενος στο αίτημα των ξενοδόχων για μείωση του μη μισθολογικού κόστους δήλωσε πως πρόθεση μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να μειωθεί από το 20% στο 15% η εισφορά επί των κύριων αποδοχών.

Απέφυγε, ωστόσο, να τοποθετηθεί στο αίτημα των ξενοδόχων για καθιέρωση μειωμένου εισαγωγικού μισθού διετίας στο χώρο του τουρισμού. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού ανέφερε πως, στο Πλαίσιο ενός συμβολαίου αλήθειας, δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από την εργατική νομοθεσία. Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με της επένδυσης επεσήμανε τις καθυστερήσεις στο χωροταξικό σχεδιασμό σημειώνοντας πως η ανάπτυξη είναι απαραίτητο να συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος. "Το απαιτούν οι επισκέπτες" ανέφερε συμπληρώνοντας πως "δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το παράδειγμα άλλων χωρών που κατέστρεψαν τις ακτές τους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v