Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην… επόμενη κυβέρνηση ελπίζει η κλωστοϋφαντουργία

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές καλείται να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για να ανατάξει τον εξαγωγικό κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Η φετινή συγκυρία και τα δύο ευχάριστα νέα για το ελληνικό βαμβάκι.

Στην… επόμενη κυβέρνηση ελπίζει η κλωστοϋφαντουργία

Στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, προσβλέπει πλέον ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος, ο οποίος ήδη υπολειτουργεί και κινδυνεύει με το χειρότερο σενάριο, αν τελικά δεν ληφθούν τολμηρά μέτρα για την ανασύνταξη και ανάκαμψή του.

Η κατάσταση είναι λίγο-πολύ γνωστή. Οι περισσότερες νηματουργίες υποχρεώνονται σε μεγάλες ζημίες εδώ και πολλά χρόνια, καθώς επιβαρύνονται με υψηλό κόστος ενέργειας, πολλαπλάσια επιτόκια σε σχέση με την Ευρώπη και επαχθές μη μισθολογικό κόστος.

Και αυτά, όταν όλα δείχνουν πως το 2019 θα είναι η χειρότερη χρονιά τουλάχιστον της τελευταίας τριετίας σε ότι αφορά τις ελληνικές νηματουργίες. Δεν είναι μόνο η συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε έναν κυκλικό κλάδο, αλλά και η προβληματική ζήτηση από τις χώρες της Ευρώπης, η οικονομία της οποίας εμφανίζεται πολύ… κουρασμένη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργιών (ΣΕΒΚ) κ. Ελευθέριος Κούρταλης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έναν κλάδο που αν και υπολειτουργεί, διαθέτει στο εξωτερικό το 70% της παραγωγής του και αποτελεί έναν από τους πολύ σημαντικούς εκπροσώπους στις εξαγωγές του μεταποιητικού τομέα!

Σύμφωνα με άλλον παράγοντα του κλάδου, «πολλές ελληνικές εταιρείες είναι ανταγωνιστικές και έχουν πολλά να προσφέρουν στην οικονομία, αρκεί να αρθούν τα υπάρχοντα αντικίνητρα. Εδώ και τόσα χρόνια έχουμε χτυπήσει την πόρτα πολλών κυβερνήσεων παραθέτοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις προς όφελος όλων. Μας υποδέχονταν με ευγένεια, άκουγαν προσεκτικά και μετά… τίποτε. Το αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα να έχουν διογκωθεί και ο χρόνος κυλάει σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας και της οικονομίας. Φοβάμαι πως αν η επόμενη κυβέρνηση -όποια και αν είναι αυτή- που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές δεν πάρει ζεστά την υπόθεση, θα μιλάμε για το τέλος ενός κλάδου που έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στην οικονομία».

Από την πλευρά του, ο κ. Κούρταλης:

• Επανέλαβε στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΚ τα πάγια αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: α) Κόστος ρεύματος όσο το αντίστοιχο των βιομηχανικών μονάδων υψηλής τάσης β) Μείωση επιτοκίων δανεισμού, με πάγωμα οφειλών των βιώσιμων εταιρειών προς τράπεζες για πέντε χρόνια και περαιτέρω χρηματοδότηση για καινοτόμες επενδύσεις-αγορά α’ υλών γ) Ειδικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και φορείς του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα για καθετοποίηση παραγωγής.

• Συμπλήρωσε πως «θα ήμουν πολύ πιο αισιόδοξος, εάν η επόμενη κυβέρνηση συνειδητοποιούσε πλήρως τον δυναμισμό ενός κλάδου, που για πολλές δεκαετίες υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης της οικονομίας μας και όπως, ήδη, έκαναν πολλές κοινοτικές χώρες, ενέτασσε στη βιομηχανική της στρατηγική και την ενθάρρυνση της δημιουργίας σύγχρονων κλωστοϋφαντουργιών, δίπλα στις παραγωγικές μονάδες, των νέων προηγμένης τεχνολογίας κλάδων. Ελπίζουμε ότι, κατά τη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, τα κόμματα θα επανεξετάσουν τα αιτήματά μας, εντάσσοντας στα προγράμματά τους και τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος».

Θετικές κινήσεις στο βαμβάκι

Σε αντίθεση με την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, με θετικό τρόπο αντιμετωπίζεται στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο η κινητικότητα που υπάρχει σε Ελλάδα και Ευρώπη για αναβάθμιση της εικόνας και της ποιότητας του ελληνικού βάμβακος.

Ειδικότερα, Ελλάδα και Ισπανία συνέπραξαν και δημιούργησαν στις αρχές του 2019 κοινό φορέα με στόχο το βαμβάκι των δύο χωρών να αποκτήσει δικό του brand name και ειδικότερα να ονομαστεί σε «European Union Cotton». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, φέτος θα υπάρξουν κάποιες σχετικές κρατήσεις από τα εκκοκκιστήρια προκειμένου το 2020 -στο ποσό που θα μαζευτεί- να προστεθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η καμπάνια για «επώνυμο βαμβάκι». Στο όλο εγχείρημα θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξέλιξη αυτή που θα απαιτήσει κάποια χρόνια μέχρι να αποδώσει, ελπίζεται πως θα ωφελήσει τόσο τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, όσο και τις εγχώριες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την τυποποίηση του ελληνικού βαμβακιού (διαδικασίες παραγωγής με βέλτιστες πρακτικές, κίνηση για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη) διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει τον ελληνικό «λευκό χρυσό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v