Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Το βασικό σενάριο για Ελλάδα και τα ρίσκα

Καλή η πιθανότητα να κερδίσει αυτοδυναμία η ΝΔ στις εκλογές, σύμφωνα με τον οίκο. Συνεχίζεται η κυκλική ανάκαμψη αλλά παραμένει επιβαρυντικό το διεθνές περιβάλλον, σημειώνει και προβλέπει ανάπτυξη 1,3% φέτος. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας.

Morgan Stanley: Το βασικό σενάριο για Ελλάδα και τα ρίσκα

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό να οδηγήσει σε θετική στροφή πολιτικής, η οποία θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα, εκτιμά η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει, η κυκλική ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο.

Αφού καταγράφει τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος (σ.σ. το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), σημειώνει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα βέβαιο, παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ωστόσο καλή πιθανότητα να πάρει την πλειοψηφία των εδρών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σημειώνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά το β’ τρίμηνο, ενώ εκτιμά ότι το κλίμα θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Όλα αυτά δείχνουν θετικά αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί, γράφουν οι αναλυτές, ότι η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία αυξάνει, με βασικό κίνδυνο τον εμπορικό προστατευτισμό. Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τα πτωτικά ρίσκα θα αυξηθούν, δεδομένου ότι ειδικά στην Ελλάδα η οικονομία έχει ακόμα δομικές αδυναμίες.

Κατά τη Morgan Stanley, η χώρα μας έχει πετύχει σημαντική πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει αβέβαιη. Η βιωσιμότητα χρέους έχει βελτιωθεί, με τις επεκτάσεις των ωριμάνσεων και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Οι μικρές, βραχυπρόθεσμα, χρηματοδοτικές ανάγκες είναι ξεκάθαρα θετικό στοιχείο αλλά το μεγάλο βάρος του χρέους παραμένει μεσοπρόθεσμα πηγή ανησυχίας. Παράλληλα, ενώ βλέπουμε βελτίωση, οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων.

Πάνω απ’ όλα, καταγράφει ο οίκος, η χώρα μας πρέπει ακόμα να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας που τη χωρίζει από την ευρωζώνη. Αυτό το καταλαβαίνουν καλά οι αγορές. Μια ατζέντα που θα εστιάζει στις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά ίσως χρειαστεί καιρός μέχρι να φανούν τα οφέλη.

Οι προοπτικές της οικονομίας

Η βασική θέση της Morgan Stanley: Η κυκλική ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί.

Ο οίκος εκτιμά μια μέση ανάπτυξη περί το 1,7% στη διετία 2019-2020. Ενώ είναι θετικό ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε ανάπτυξη, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ παραμένει μετριασμένος.

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί, ενώ το εμπόριο θα σταματήσει να είναι τόσο υποστηρικτικό σε κάποια φάση, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν σε ρυθμό ανόδου τις εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη μόλις στο 1,3% φέτος, με τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ να επιταχύνεται το 2020 στο 2%. 

Τα ρίσκα: Όπως αναφέρει ο οίκος, η επίμονη αβεβαιότητα για την πολιτική στο διεθνές εμπόριο, στην ευρωζώνη αλλά και η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα βασικά ρίσκα και για την ελληνική οικονομία.

Εάν η αβεβαιότητα οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, το κλίμα θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά, επιβαρύνοντας την ελληνική ανάκαμψη.

Το δομικό outlook

Η θέση της Morgan Stanley: Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη.
Ο οίκος εκτιμά ότι όλες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα για την υλοποίηση σημαντικών δομικών αλλαγών είναι αρκετά θετικές.

Ωστόσο, η MS σημειώνει ότι υπάρχουν «τρωτά» σημεία. Τα ρίσκα παραμένουν και σχετίζονται κυρίως με το υψηλό χρέος και τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, την περιορισμένη αναπτυξιακή δυναμική και την αδύναμη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Τα ρίσκα: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, έχει βελτιωθεί. Η επέκταση των ωριμάνσεων στα ελληνικά ομόλογα και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας είναι θετικά. Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες να υλοποιήσουν μια λύση για τα NPLs.

Οι εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει μια φιλική προς τις επιχειρήσεις αλλαγή, αναφέρει η Morgan Stanley.

Η βασική της θέση: Οι αγορές ίσως συνεχίζουν να θεωρούν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ως θετικό καταλύτη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα έχει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Τα ρίσκα: Η άνοδος των μικρότερων κομμάτων ή η πολιτική πολυδιάσπαση δεν βρίσκονται στο επίκεντρο στην παρούσα φάση, αναφέρει ο οίκος. Σημειώνει δε ότι αναμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, με τις αγορές να εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν γρήγορα, αν μεταβληθεί αυτή η στάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v