Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Πιθανή αναβάθμιση σε investment grade εντός του 2020

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης είναι κλειδί για τις μελλοντικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς θα παρέχει πρόσβαση στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Barclays: Πιθανή αναβάθμιση σε investment grade εντός του 2020

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα βλέπει η Barclays, μετά την εκλογή μίας νέας ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα, η οποία έχει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις και τις υψηλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Για την Barclays, η εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προς την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας και οι πιθανότητες ενός νέου QE από την ΕΚΤ είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για την πορεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

Βάσει της τρέχουσας αξιολόγησης των οίκων για την Ελλάδα, με τους περισσότερους να τη βαθμολογούν με σταθερές προοπτικές, σε συνδυασμό με τα κριτήρια που έχουν θέσει για πιθανή αναβάθμιση, η Barclays αναμένει πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια αργή και σταδιακή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, στην καλύτερη περίπτωση.

Παρά το σημαντικό ράλι των ελληνικών ομολόγων από τον Μάιο, το καθεστώς της μη επενδυτικής βαθμίδας που κατέχει η χώρα από τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί πιθανώς ένα όριο για οποιαδήποτε περαιτέρω απότομη κίνηση στην τιμή των ελληνικών τίτλων.

Η Fitch και η DBRS βαθμολογούν τη χώρα τρία notches κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές, η οποία δεν δείχνει επικείμενη αναβάθμιση, ενώ οι βαθμολογίες της S&P και της Moody's είναι τέσσερα notches κάτω από το επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. H S&P διατηρεί θετικό outlook. Τα βασικά κριτήρια για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, η βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και η συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης είναι κλειδί για τις μελλοντικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς θα παρέχει πρόσβαση στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα νέο γύρο QE καθώς και στην περίοδο επανεπενδύσεων και τέλος, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε κάποιους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v