Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα golden boys του ευρωπαϊκού τουρισμού

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO ταξιδιωτικών ομίλων της Ευρώπης, σύμφωνα με την ταξιδιωτική έκδοση Skift. Το πρόσωπο-έκπληξη που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης. Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος για το 2018. Μειωμένη η εκπροσώπηση των γυναικών.

Τα golden boys του ευρωπαϊκού τουρισμού

Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τιμόνι των ισχυρότερων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης. Η εξειδικευμένη ταξιδιωτική έκδοση Skift επιχείρησε να διαμορφώσει μια κατάταξη με τους υψηλότερα αμειβόμενους CEO των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Στο Τοπ 15 κυριάρχησαν οι CEO αεροπορικών (6) και ξενοδοχειακών ομίλων (5). Στην κορυφή, ωστόσο, βρέθηκε ο επικεφαλής μιας εταιρείας τεχνολογίας, της Amadeus. Ενδεικτικό, ίσως, της σημασίας που αποκτούν οι τεχνολογίες στον ευρωπαϊκό τουρισμό, σε μια εποχή που ο πλανήτης βιώνει τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση και περνά στην ψηφιακή εποχή.

Στην κορυφή, λοιπόν, της κατάταξης του Skift είναι ο Louis Maroto της Amadeus. Ο άνθρωπος που βρίσκεται επί χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας που διαχειρίζεται ένα από τα γνωστότερα συστήματα κρατήσεων (Global Distibution Systems) της παγκόσμιας αγοράς. Οι συνολικές του αμοιβές για το 2018 έφθασαν τα 5,6 εκατ. δολάρια (4,92 εκατ. ευρώ) και ήταν αυξημένες 5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Μόλις 1 εκατ. δολάρια (0,88 εκατ. ευρώ), ωστόσο, προήλθε από μισθούς ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους (3,4 εκατ. δολάρια ή 2,99 εκατ. ευρώ) αφορούσε έσοδα συνδεδεμένα με την πορεία της μετοχής της Amadeus.

Υπό τις οδηγίες του, η Amadeus εξελίχθηκε στον όμιλο του ευρύτερου ταξιδιωτικού τομέα της Ευρώπης με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση (35 δισ. δολάρια ή 30,76 δισ. ευρώ), με τα καθαρά κέρδη του ομίλου να ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια (880 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση την τελευταία διετία.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Fritz Joussen του TUI Group. Ο διευθύνων σύμβουλος του ισχυρότερου καθετοποιημένου ταξιδιωτικού ομίλου της Ευρώπης είδε στο τέλος του 2018 τους τραπεζικούς του λογαριασμούς να πιστώνονται με 5,3 εκατ. δολάρια (4,66 εκατ. ευρώ) από τα οποία 1,9 εκατ. δολάρια (1,67 εκατ. ευρώ) προήλθαν από μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε μετοχές του ομίλου. Οι συνολικές απολαβές του ισχυρού άνδρα της TUI, ωστόσο, ήταν μειωμένες 8% έναντι του 2017.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Sebastien Bazin της Accor Hotels. Ο CEO του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου ο οποίος επεκτείνει την παρουσία του και στην ελληνική αγορά, είχε απολαβές συνολικού ύψους 4,6 εκατ. δολαρίων (4 εκατ. ευρώ) τη χρονιά που πέρασε. Τα έσοδά του, ωστόσο, ήταν μειωμένα 23% σε σύγκριση με το 2017, εξαιτίας της απομείωσης της αξίας των μετοχών του ομίλου που κατέχει.

Τη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών (64%) μεταξύ των 15 καλύτερα αμειβόμενων CEO της ευρωπαϊκής αγοράς πέτυχε ο Nick Varney της Merlin Entertainments, η οποία διαχειρίζεται τα θεματικά πάρκα Legoland. Σύμφωνα με το Skift, το μεγαλύτερο μέρος των αυξημένων αποδοχών του επικεφαλής της Merlin προήλθε από καλύτερη απόδοση των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία καθώς κι ένα μπόνους 402.000 δολαρίων (353,2 χιλ. ευρώ). Το πρώτο που πήρε μετά το 2014…

Μεγάλη αύξηση αποδοχών 43% πέτυχε και ο Keith Barr, διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου InterContinental Hotels Group (IHG). Σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός πως ήταν η πρώτη του πλήρης χρονιά στο τιμόνι του ομίλου, αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2017.

Ο Ο Michael O'Leary, o ισχυρός άνδρας της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, είδε τις αποδοχές του να περιορίζονται στα 2,6 εκατ. δολάρια (2,28 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας μείωση 29% σε σύγκριση με το 2017. Μείωση η οποία ήταν συνέπεια των κλυδωνισμών που καταγράφηκαν στη Ryanair εξαιτίας της κόντρας των πιλότων με τη διοίκηση. Κόντρα η οποία οδήγησε στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων.

Ο CEO της εταιρείας μόνο ικανοποιημένος δεν ήταν από την κατάσταση που δημιουργήθηκε και το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ήταν αυτό που έκανε τελικά, να παραιτηθεί από τα προβλεπόμενα μπόνους αποδοχών του.

Η μικρή παρουσία γυναικών σε ανώτερες θέσεις του μάνατζμεντ ισχυρών ταξιδιωτικών ομίλων επιβεβαιώνεται και από την κατάταξη του Skift. Μόλις δύο γυναίκες βρέθηκαν στο Τοπ 15 των CEO με τις υψηλότερες αμοιβές.

Πρόκειται για την Alison Brittain του ξενοδοχειακού ομίλου Whitbread (2,9 εκατ. δολάρια ή 2,55 εκατ. ευρώ) και την Caroline Parot της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Europcar (1,8 εκατ. δολάρια ή 1,58 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v