ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ψεύτικα τα λόγια» Μητσοτάκη στο τετ α τετ με Μέρκελ

Στελέχη θέτουν (ρητορικά και ειρωνικά) το ερώτημα εάν ο νέος πρωθυπουργός μεταφέρει στην καγκελάριο τα περί «ανταλλαγής συντάξεων-Πρεσπών». Σήμερα η συζήτηση στην ΠΓ για το «restart» και το συνέδριο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ψεύτικα τα λόγια» Μητσοτάκη στο τετ α τετ με Μέρκελ

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την κυβερνητική υπαναχώρηση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και προαναγγέλλει νέες «κωλοτούμπες» στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Με αφορμή τη σχετική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα χθες, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της απάτης της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη». Κι αυτό διότι, όπως επισήμανε, ο σημερινός πρωθυπουργός είχε κάνει σημαία του επί τρία χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά παραμονές του ταξιδιού στο Βερολίνου κατεβάζει τον πήχη, ενώ δεν έθεσε καν το θέμα στον Μανουέλ Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της. Στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, τα ευρωπαϊκά μηνύματα έχουν φτάσει στο νέο Μαξίμου από την επομένη κιόλας των εκλογών, ενώ όλες οι πληροφορίες τους συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως από τους θεσμούς για μείωση των πλεονασμάτων. Ως εκ τούτου, τυχόν επιχείρημα από την κυβέρνηση ότι η μείωση θα συζητηθεί για το 2021 «είναι αστεία», δεδομένου ότι ο στόχος του 3,5% θα ισχύει έτσι κι αλλιώς μέχρι το 2022.

«Θα ξαναπεί για ανταλλαγή συντάξεων-Πρεσπών;»

Ένα άλλο (ρητορικό, κυρίως) ερώτημα που αναμένεται να εγείρουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, θα μεταφέρει στη Γερμανίδα καγκελάριο τη γνωστή θέση του ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο Αλέξης Τσίπρας αντήλλαξαν τη μη μείωση των συντάξεων... με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζουν ότι η εν λόγω θέση ήταν «καραμέλα» της αντιπολίτευσης από το περσινό φθινόπωρο που ακυρώθηκε ο νόμος για μείωση των συντάξεων, καθώς συνέπεσε με την τελική ευθεία για την ψήφιση της Συμφωνίας. Κατά την επίσκεψή της, μάλιστα, στην Αθήνα τον Ιανουάριο, και εν μέσω των κοινών δηλώσεων με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου, η κ. Μέρκελ είχε δεχθεί σχετική ερώτηση... από Γερμανό δημοσιογράφο που μετείχε στην αποστολή.

«Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να πούμε κάτι τέτοιο. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά θα πρέπει, όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά θέματα, να υπάρχει μία σωστή στάση», ήταν η απάντησή της.

Γιατί το τετ α τετ Τσίπρα-Θάνου

Πέραν του αμιγώς οικονομικού πεδίου, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντήλλαξαν πυρά χθες και για τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με την αποπεμφθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου.

Παρότι η Κουμουνδούρου γνωστοποίησε εξαρχής ότι η κ. Θάνου έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων, λόγω και της προσφυγής που έχει κάνει στο ΣτΕ, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι με το χθεσινό τετ α τετ «οι μάσκες έπεσαν, η κ. Θάνου επέστρεψε σπίτι της».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επανέλαβαν ότι η κ. Θάνου ζήτησε επισήμως τη συνάντηση, παρέπεμψαν στο γεγονός ότι η νέα ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού εγκρίθηκε χθες μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πρόσθεσαν: «Από τη δήθεν αποκομματικοποίηση φθάσαμε στους κομματικούς εγκάθετους. Η ΝΔ δεν μπορεί ούτε να κρύψει ούτε να παραγράψει το γεγονός ότι η κ. Θάνου είχε τύχει ευρύτερης διακομματικής στήριξης, όταν είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σήμερα η συζήτηση για το «restart»

Όσον αφορά τα «εσωτερικά» του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα γίνει η μεγάλη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία για το συνέδριο, τον μετασχηματισμό του κόμματος σε κόμμα του αριστερού-προοδευτικού χώρου και το γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία με μαζικές εγγραφές νέων μελών.

Η χθεσινή συνεδρίαση (η πρώτη μετά τη θερινή ανάπαυλα) περιορίσθηκε στα ζητήματα λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και των Τομέων δράσης του κόμματος. Κατά τις πληροφορίες, αναδείχθηκε η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των παραπάνω, ώστε τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής ή ανάδειξης ζητημάτων που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητήθηκαν επίσης εκκρεμότητες που παρέμεναν ανοικτές μετά τις εκλογές, όπως το ύψος της συνδρομής των βουλευτών στο κόμμα (σ.σ. βουλευτές έχουν ζητήσει μείωση του ποσού που κινείται περίπου στις 2.000 ευρώ), καθώς η διάθεση στο κόμμα του ενός επιστημονικού συνεργάτη, εκ των δύο που δικαιούται ο κάθε βουλευτής.

Σχετική επιστολή με το σύνολο των «βουλευτικών καθηκόντων» αναμένεται να σταλεί στους βουλευτές από τους γραμματείς του κόμματος και της ΚΟ, Πάνο Σκουρλέτη και Όλγα Γεροβασίλη, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v