Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται αλλαγές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Το νέο σχέδιο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, με στόχο την δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας περιέγραψε ο νέος διοικητής Σπ. Πρωτοψάλτης. Αλλαγές προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης στα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα. Ενστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έρχονται αλλαγές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Αλλαγές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με κριτήρια δεξιοτήτων και επαναξιολόγησης των πολιτικών και των επιπτώσεων που έχουν στην αγορά εργασίας, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, κατά την διάρκεια ακρόασης στην Βουλή του νέου Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπυρίδωνα Πρωτοψάλτη.

“Θα συνεχίσουμε την κοινωφελή εργασία, αλλά με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικό σχεδιασμό” επεσήμανε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση των μισθών αλλά και της απασχόλησης. Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, νέο κύμα στοχευμένων ελέγχων του ΣΕΠΕ και των κλιμακίων του ΕΦΚΑ για την ανασφάλιστη εργασία, αλλά και νέες ενεργητικές πολιτικές για την ανεργία.

Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ με τη σειρά του, επανέλαβε το στόχο της δημιουργίας πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Για να επιτευχθεί δε, αυτός ο στόχος, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την αναβάθμιση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη των ανέργων και όλων όσων αναζητούν εργασία, αλλά εν γένει της εγχώριας αγοράς εργασίας. “Ο ΟΑΕΔ οφείλει να λειτουργεί ως βασικός ρυθμιστής της αγοράς εργασίας με κύριους στόχους τη δραστική μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης και ιδιαίτερα της πλήρους απασχόλησης, με διασφαλισμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, που είναι, όμως, συνάμα και η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΟΑΕΔ, είναι σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. “Είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από την διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας” δήλωσε.

Σύμφωνα με το νέο διοικητή, ο ρόλος του ΟΑΕΔ ως διαμεσολαβητή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας χρειάζεται άμεσα συστηματική και στενότερη συνεργασία με τους εργοδότες, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις προσανατολισμένο στις ανάγκες τους.

Μεταξύ δε, των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει στο επόμενο διάστημα είναι:

-ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού με βάση βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεταρρυθμίσεις.

-μετατόπιση του βάρους από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές της απασχόλησης που προσαρμόζονται γρήγορα στις εξελίξεις.

-σχεδιασμός και ανάπτυξη των προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις με έμφαση στην ανταπόκρισή τους με τις ανάγκες σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

-προτεραιότητα σε προγράμματα που αφορούν ειδικότητες υψηλής ζήτησης και ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου για κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδιασμένα με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και με χρήση ευέλικτων και σύγχρονων τεχνικών μάθησης.

«Το βέβαιο είναι ότι η επιμονή του νέου διοικητή στα ζητήματα κατάρτισης αποκαλύπτει την επιδίωξη της κυβέρνησης για διοχέτευση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες παρόχους αμφίβολης κατάρτισης. Όμως, η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό κατανομής κονδυλίων σε ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης δεν συνιστά πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας», τονίζει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

Ενστάσεις κατά τη διάρκεια της ακρόασης εκφράστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση και όσον αφορά τα πτυχία του κ. Πρωτοψάλτη, καθώς δεν είναι αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ. Όπως επεσήμανε βέβαια ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, μόλις ήρθε στην Ελλάδα από την Αμερική και ήδη τα έχει καταθέσει στον Οργανισμό προς αναγνώριση.

Ο κ. Πρωτοψάλτης, όπως δήλωσε ο ίδιος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια πήγε για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο πτυχίο του το έλαβε στο Northeastern University στη Βοστώνη με σπουδές στη δημοσιογραφία και τη φιλοσοφία. Στην πορεία, συνέχισε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές από το New School University στον τομέα της διοίκησης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και αστικής πολιτικής και, αργότερα, φοίτησε στο University of Colorado, όπου εκπόνησε το διδακτορικό του σε θέματα δημόσιας πολιτικής.

Αναφορικά με την επαγγελματική δραστηριότητά του, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι εργάστηκε σε μία "δεξαμενή σκέψης" στο Denver ως αναλυτής και διεξήγαγε έρευνα πάνω σε θέματα αγοράς εργασίας και πρόσβασης στη μεταλυκειακή εκπαίδευση για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Έχει επίσης διατελέσει ανώτερος σύμβουλος για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας, Παιδείας και Υγείας, της αμερικανικής γερουσίας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια της οκταετίας Ομπάμα διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Μετά το τέλος της κυβερνητικής εμπειρίας, ανέλαβε αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της πολιτείας της Βιρτζίνια.

Να σημειωθεί ότι ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, που προτάθηκε από τον κ. Βρούτση, ορίστηκε από την Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με 11 ψήφους υπέρ, έξι κατά και δύο “παρών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v