Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Μ. Βορίδη με τον φορέα τυποποίησης και εξαγωγών ελαιολάδου

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν υπόψη του κ. Βορίδη το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει γενικώς ο ελαιοκομικός τομέας αλλά και οι επιχειρήσεις τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου.

Συνάντηση Μ. Βορίδη με τον φορέα τυποποίησης και εξαγωγών ελαιολάδου

Τα θέματα εξωστρέφειας, διεύρυνσης των εξαγωγών τυποποιημένου-επώνυμου ελαιολάδου και ελέγχων στην παράνομη διακίνηση στην εσωτερική αγορά, συζήτησε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη την Τετάρτη 4/9/2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν υπόψη του κ. Βορίδη το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει γενικώς ο ελαιοκομικός τομέας αλλά και οι επιχειρήσεις τυποποίησης & εξαγωγής ελαιολάδου, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα της πάταξης της διακίνησης του χύμα – ανωνύμου προϊόντος, καθώς και στην πιστή εφαρμογή της κείμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για τους κανόνες λειτουργίας & ελέγχου της διακίνησης στην εσωτερική αγορά.

Ο Υπουργός από την πλευρά του έκανε σαφές ότι ο ΕΦΕΤ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή με μεγαλύτερη ένταση και με μεγαλύτερη έκταση σε όλη την αλυσίδα ελαιοποίησης, παραγωγής και διακίνησης.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι εξαγωγικές δυνατότητες και προοπτικές του ελληνικού ελαιολάδου, τονίσθηκαν οι εξαγωγικές αποδόσεις του τυποποιημένου προϊόντος που πλέον έχουν διπλασιασθεί την τελευταία οκταετία και με την υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων από το ΥπΑΑΤ Προγραμμάτων Προβολής - Προώθησης.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε την σύνταξη υποβολή από πλευράς του Συνδέσμου, ενός σχεδίου δράσης και αναγκών για την αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου επωνύμου ελαιολάδου με ορίζοντα 5ετίας προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο μελέτης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Στο σημείο αυτό ο ΣΕΒΙΤΕΛ ευχαρίστησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άμεση ανταπόκρισή του και τις κινήσεις του για την αποτροπή της πιθανής επιβολής δασμών εισαγωγής στις ΗΠΑ από την αμερικανική κυβέρνηση, μέτρο το οποίο θα πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές μας.

Τέλος, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαρκής συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ που εκπροσωπούν την χώρα μας στα όργανα της Ε. Ε ή σε διεθνείς οργανισμούς (Διαχειριστικές Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου), με τις επαγγελματικές οργανώσεις για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων επί των προς συζήτηση θεμάτων και την αλληλοενημέρωσή τους για την πορεία των εν λόγω θεμάτων, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από κοινού, τακτικές & ουσιαστικές συναντήσεις.

Τα γενικότερα, οριζόντια και τομεακά θέματα ο υπουργός ανέφερε οτι θα συζητηθούν στην αντίστοιχη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΕΔΟΕ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου) τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v