Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Thomas Cook: Ελπίζουν σε γερμανικό «σωσίβιο» οι ξενοδόχοι

Επιχείρηση διάσωσης του γερμανικού κλάδου της Thomas Cook που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Η προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων μέσω κουρέματος οφειλών προς τους ξενοδόχους. Επαναλειτουργεί ο σκανδιναβικός βραχίονας Vinggruppen. Περιορίζονται οι αρχικές εκτιμήσεις για τις ζημιές.

Thomas Cook: Ελπίζουν σε γερμανικό «σωσίβιο» οι ξενοδόχοι

Με το βλέμμα στο e-mail και το νου στη Γερμανία είναι οι Έλληνες ξενοδόχοι, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης του ομίλου Τhomas Cook. Αυτό που περιμένουν είναι ένα «νεύμα» από το Βερολίνο, το οποίο θα σηματοδοτεί την προσπάθεια διάσωσης του γερμανικού βραχίονα του Thomas Cook μέσω ενός νέου σχήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση η γερμανική θυγατρική Thomas Cook GmbH κατέθεσε σήμερα αίτηση πτώχευσης. Στελέχη της δήλωσαν ότι «αναγκάστηκαν» να κάνουν αυτό το βήμα προκειμένου να «αποδεσμευτούν» από «οικονομικές εμπλοκές και βάρη» που δημιουργεί η κατάρρευσης της μητρικής.

«Κλειδί» για την προσπάθεια διάσωσης του γερμανικού βραχίονα της TC είναι η εξεύρεση κεφαλαίων-γέφυρα, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση οφειλών και την ομαλή λειτουργία της εταιρείας το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Με την προσπάθεια εξασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων για το εγχείρημα φαίνεται πως συνδέεται η πρόταση που έλαβαν στα e-mail τους οι Έλληνες ξενοδόχοι το μεσημέρι της Δευτέρας. Η πρόταση προέβλεπε να δεχθούν «κούρεμα» των οφειλομένων της TC μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τίτλους από ένα ομόλογο που φέρεται να σχεδιάζει να εκδώσει το νέο σχήμα. Ταυτόχρονα δεσμεύονταν για εξόφληση των οφειλομένων στις 2 ή 3 Οκτωβρίου, αλλά και την υπογραφή νέων συμβολαίων για το 2020. Η συγκατάθεση των ξενοδόχων στο κούρεμα θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια ως εχέγγυο έναντι των τραπεζών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Το εν λόγω εγχείρημα συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας Condor, για την οποία ήδη εγκρίθηκε δάνειο-γέφυρα, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της

Οι ξενοδόχοι, πάντως, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς διαπιστώνεται πλήρης σιγή ασυρμάτου από τα γραφεία της Thomas Cook στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Τις αγορές, δηλαδή, απ' όπου προέρχεται ο κύριος όγκος πελατών της TC στην Ελλάδα. Ξενοδοχειακές πηγές επισήμαιναν στο Euro2day.gr την ανάγκη να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τις συγκεκριμένες αγορές για το θέμα. Σημείωναν μάλιστα με έμφαση πως η «σιγή» που διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα.

Κορυφαία ξενοδοχειακή πηγή της Κρήτης ανέφερε, χαρακτηριστικά, το γεγονός πως υπάρχουν ξενοδοχεία που εξαρτούν το 10% ή ακόμα και το 20% του τζίρου τους από τον Thomas Cook και απειλούνται να βρεθούν σε αδιέξοδο.

Σε συνθήκες σιγής ασυρμάτου από επίσημες πηγές, το αποτέλεσμα είναι, ως συνήθως, να περισσεύουν οι φήμες, οι οποίες επιτείνουν τη σύγχυση. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας κυκλοφορούσαν πληροφορίες στους κόλπους των ξενοδόχων πως διασώζονται θυγατρικές του Thomas Cook στις Κάτω Χώρες αλλά και την περιοχή του Visegrad (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία). Πληροφορίες, ωστόσο, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονταν επισήμως μέχρι χθες βράδυ, όπως σημείωναν ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr.

Επιβεβαιώθηκε, αντίθετα, πως θα εξακολουθήσει κανονικά τη λειτουργία του ο σκανδιναβικός «βραχίονας» της TC. Πρόκειται για τον όμιλο Vinggruppen, στον οποίο ανήκει και η αεροπορική εταιρεία Thomas Cook Airlines Scandinavia. Οπως ανακοίνωσε ο σκανδιναβικός όμιλος συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του από την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ενώ ξεκίνησαν και οι πτήσεις.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι ξενοδόχοι που συνεργάζονται με τον σκανδιναβικό όμιλο αναμένουν την είσπραξη οφειλομένων από τις 3 ή 4 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, περιορίζεται η ζημιά για τους ξενοδόχους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κρήτη η ζημιά που ανέμεναν οι ξενοδόχοι είχε υπολογιστεί πως θα ξεπεράσει τα 80-85 εκατ. (κατ' άλλους θα πλησίαζε τα 100 εκατ. ευρώ). Μετά τη διάσωση του σκανδιναβικού βραχίονα της TC, ξενοδοχειακές πηγές του νησιού εκτιμούν πως οι ζημιές είναι πιθανό να περιοριστούν στα επίπεδα των 65-70 εκατ. ευρώ

Σε περίπτωση που ευοδωθούν οι προσπάθειες διάσωσης μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων του Thomas Cook στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι ζημιές αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά καθώς θα προέρχονται, κατά βάση, από τη βρετανική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v