Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2% βλέπει την ελληνική ανάπτυξη η Citi

Επί τα βελτίω η αναθεώρηση της εκτίμησης του οίκου, που όμως δεν βλέπει θεαματική ανάκαμψη αλλά διατήρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ «κοντά στο 2%» για φέτος και το 2020. Οι δομικές αδυναμίες και οι οίκοι αξιολόγησης.

Στο 2% βλέπει την ελληνική ανάπτυξη η Citi

Σε επίπεδα κοντά στο 2% τόσο για φέτος όσο και για το 2020 αναβαθμίζει η Citi την πρόβλεψή της για την ελληνική ανάπτυξη, από προηγούμενη εκτίμηση για 1,5% ετησίως. 

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά ρίσκα εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα σήμερα στην Ελλάδα, σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Η δημοσιονομική πολιτική έχει γίνει λιγότερο περιοριστική, ήδη πριν τις φοροαπαλλαγές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι αυξημένες αναπτυξιακές προοπτικές ίσως αρκούν για νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου.   

Η ανάπτυξη 

Οπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Αθήνας έχουν αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. 

Η άνοδος στο πραγματικό ΑΕΠ επιτάχυνε στο 1,9% το 2018 και πλέον αναμένουμε ότι θα παραμείνει κοντά στο 2% το 2019 και το 2020, από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5%, αναφέρει η Citi. 

H πρόσφατη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με την άρση των τελευταίων capital controls και την πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, λογικά θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση. Την ίδια στιγμή, τα σχέδια για κρατική στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια (NPLs), εάν υλοποιηθούν, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας, που παραμένει περιορισμένη.

Ωστόσο, η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης δύσκολα θα ξεπεράσει το 1% ετησίως μεσοπρόθεσμα, λόγω αντίξοων δημογραφικών τάσεων και πολύ χαμηλών επιπέδων αποταμίευσης. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η εξαγωγική ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί λιγότερο από ό,τι σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, που δέχτηκαν διάσωση. 

Τα εγχώρια επίπεδα αποταμίευσης είναι ακόμη ανεπαρκή για να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για επενδύσεις, που έχουν μειωθεί κατά 65% από το 2007. Ο εγχώριος καθαρός δανεισμός μειώνεται ακόμη, καθώς οι τράπεζες επιβαρύνονται από το μεγάλο ύψος των NPLs, που πάντως μειώνονται. Ο δρόμος για διατηρήσιμη υψηλότερη ανάπτυξη και σταθερό μειούμενο λόγο χρέους προς ΑΕΠ είναι ακόμη ανοδικός, υπογραμμίζει.  

«Κλειδί» οι ξένοι επενδυτές 

Η ικανότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για τις φοροελαφρύνσεις εξαρτάται κατά πολύ από την προθυμία του να αντιμετωπίσει πολιτικά δύσκολα εμπόδια, όπως το ξεκαθάρισμα με τα κόκκινα δάνεια, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρείν στη χώρα. Ισως καταστεί αναγκαία μια περαιτέρω μείωση των συντάξεων, για να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από τα σκαμπανεβάσματα στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, που πρακτικά παραμένουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης για την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v