Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress test για μη συστημικές τράπεζες τρέχει η ΤτΕ

Ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης των τραπεζών. Ποιες τράπεζες υπάγονται στην άσκηση.

Stress test για μη συστημικές τράπεζες τρέχει η ΤτΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) στις μη συστημικές εγχώριες τράπεζες, ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη πανευρωπαϊκή, στην οποία συμμετείχαν οι Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Η άσκηση ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και διεξάγεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ. Ως βάση αναφοράς λαμβάνονται τα στοιχεία τέλους χρήσης 2018. Καλύπτει τριετή χρονικό ορίζοντα (2019-2021), αξιολογώντας την ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων, βάσει δύο προκαθορισμένων σεναρίων, ενός βασικού και ενός δυσμενούς, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η μεθοδολογία και τα υποδείγματα υποβολής στοιχείων είναι βασισμένα στην αντίστοιχη άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority - EBA) για το 2018. Τα αποτελέσματα της άσκησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου, θα ενσωματωθούν στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (ΔΕΑ) των επιμέρους πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην άσκηση συμμετέχουν η Attica Bank, η Praxia, η Optima (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) και όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v