Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορκίδης: Βαρύς ο φορολογαριασμός Σεπτεμβρίου για ιδιώτες και εταιρίες

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει πως η τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου είναι ένα “Crash Test” για όλους τους φορολογούμενους, καθώς ο «φορολογαριασμός» για την επίτευξη των στόχων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Κορκίδης: Βαρύς ο φορολογαριασμός Σεπτεμβρίου για ιδιώτες και εταιρίες

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για τα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει εισπράξεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο ποσό από την αρχή του έτους που θέλει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο.

Το στοίχημα τώρα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, είναι εάν οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τους φόρους για να επιτευχθεί ο στόχος. Εως το τέλος του έτους το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει από άμεσους φόρους περίπου 14 δις ευρώ. Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο όμως δημιουργείται ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, για το ποσό των φορολογικών υποχρεώσεων που θα καταλήξει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Οπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, δύσκολη θα είναι για όλους τους φορολογούμενους η Δευτέρα, αφού σχεδόν όλοι πληρώνουν όλα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων. Επίσης περιμένουμε να μάθουμε τι θα γίνει με τις 120 δόσεις, με τη παράταση της προθεσμίας να θεωρείται δεδομένη, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής πόσες ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες για να ενταχθούν. Για 15νθήμερη ή μηνιαία παράταση συζητούσαν τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών αλλά περιμένουμε για τις τελικές ανακοινώσεις. Το «φορολογικό μενού» στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι περισσότερο φορτωμένο για τους επιχειρηματίες, αφού περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη των δόσεων και υποχρεώσεων. Αναλυτικά:

- Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος στις 30 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε με τη καταβολή της πρώτης δόσης τέλη Ιουλίου και απομένει η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Ένας στους τρεις φορολογούμενους, δηλαδή 2,5 εκ. πρέπει να πληρώσουν περίπου 3,7 δις ευρώ σε τρεις δόσεις των 1,2 δις ευρώ.

- Στα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος ενσωματώνονται, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, καθώς και η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

- Η πρώτη δόση από τα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ξεκινά επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία θα πληρωθεί τον Ιανουάριο. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ πάντως, μετά τη μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22%, θα είναι λιγότερος για τα φυσικά πρόσωπα, που θα πληρώσουν φέτος 2,07 δις ευρώ, από 2,64 δις ευρώ το 2018, ενώ το 1,5 δις ευρώ από αυτά θα καταβληθεί από περίπου 1,4 εκ. ιδιοκτήτες.

- Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα δεν μειώνεται φέτος, που σημαίνει ότι περίπου 58.000 επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και φέτος τα ίδια με πέρυσι στα περίπου 450 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 197 εκ. ευρώ αφορούν τον κύριο φόρο, ενώ τα 253 εκ. ευρώ τον συμπληρωματικό φόρο.

- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δις ευρώ για τα κέρδη του προηγούμενου έτους και τη προκαταβολή του 100%. Ο φόρος καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα σε 5 δόσεις, με τη δεύτερη δόση επίσης 30 Σεπτεμβρίου.

- Μηνιαίως οι οφειλέτες του Δημοσίου καταβάλλουν ταυτόχρονα και τις δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέχρι τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθεί άνω του 1 δις ευρώ, ενώ στο 10-15% των συνολικών οφειλών αναμένεται να είναι η ετήσια απόδοση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων, που προς το παρόν ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει πως η τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου είναι ένα “Crash Test” για όλους τους φορολογούμενους, καθώς ο «φορολογαριασμός» για την επίτευξη των στόχων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα βαρύς, με δεδομένο ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση μπορεί να έχουν τεθεί σε ισχύ από φέτος, αλλά θα φανούν στους φόρους του 2020. Έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε εγκαίρως στις πολλαπλές οικονομικές μας υποχρεώσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, «Εδώ, πληρώνονται όλα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v