Χρονιά «ευφορίας» στις ασφαλιστικές

Ο συνδυασμός της ανοδικής παραγωγής και του ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος αυξάνει τις κερδοφορίες και τα ίδια κεφάλαια, ενώ παράλληλα βελτιώνει περαιτέρω τους δείκτες φερεγγυότητας. Τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα.

Χρονιά «ευφορίας» στις ασφαλιστικές

Κλίμα σαφούς ικανοποίησης επικρατεί στο στρατόπεδο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πέρα από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος (βλέπε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, προβλήματα ελληνικής οικονομίας, θεσμικά κενά) για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια παρατηρείται σαφής αύξηση παραγωγής σε συνδυασμό με πολύ ικανοποιητικά επενδυτικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, μετά από μια μακρά περίοδο πτώσης (από το 2010 έως και το 2015) και μετά από μια τριετία στασιμότητας (2016-2018) για πρώτη φορά φέτος η παραγωγή δείχνει να ανεβαίνει με ρυθμό αρκετά ανώτερο του πληθωρισμού (+4,3% αύξηση παραγωγής στο εξάμηνο) με αιχμή του δόρατος τον κλάδο ζωής (+9,4%).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εκτίμησε φέτος ότι ο κλάδος έχει εισέλθει σε ένα μακροπρόθεσμο κανάλι, όπου η παραγωγή θα κινείται αρκετά υψηλότερα από τον εκάστοτε πληθωρισμό.

Επιπρόσθετα, όλα δείχνουν πως οι φετινές επιδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών θα ενισχυθούν σημαντικά από τα υψηλά επενδυτικά κέρδη, μέρος των οποίων θα επηρεάσει την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως και μέρος μόνο το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους. Έτσι, αν δεν συμβεί κάποια σημαντική μεταβολή στο εξωτερικό περιβάλλον έως το τέλος του έτους, το 2019 αναμένεται να κλείσει για τον κλάδο με αυξημένη κερδοφορία και με ακόμη υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο τμήμα των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών (γύρω ή και άνω του 70%) είναι τοποθετημένο σε ομόλογα και λοιπούς τίτλους σταθερού εισοδήματος, οι τιμές των οποίων ανεβαίνουν, όσο περισσότερο υποχωρούν τα τρέχοντα επιτόκια. Έτσι, σε αντίθεση με τις αρνητικές αποδόσεις του 2018, το 2019 έχει «φουσκώσει» μέχρι σήμερα τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών με υψηλά κέρδη και θετικές υπεραξίες.

Στο πρώτο εξάμηνο η Εθνική Ασφαλιστική αύξησε την παραγωγή της κατά 14,8% και τα συγκρίσιμα προ φόρων κέρδη της από τα 34,1 στα 38,2 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο των εξαμηνιαίων λογιστικών της καταστάσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν η εκτίναξη των ιδίων κεφαλαίων της από τα 803,8 εκατ. της 31ης/12/2018 στο ένα δις ευρώ στις 30/6/2019, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την δρομολογούμενη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Η εισηγμένη στο ΧΑ Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε κατά το πρώτο μισό του έτους την παραγωγή της από τα 92,7 στα 102,2 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της από τα 8,2 στα 16,1 3 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της στα 132,6 εκατ. ευρώ.

Η Interlife -αναμένεται να ενταχθεί και αυτή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ- ανέβασε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο την παραγωγή της κατά 5,8% (από τα 29,6 στα 31,2 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη της από τα 5,44 στα 15,15 εκατ. ευρώ. Στις 30/6/2019 τα ίδια κεφάλαια της βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας είχαν σκαρφαλώσει στα 86,5 εκατ. ευρώ (η τρέχουσα αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υπολείπεται της καθαρής θέσης της εταιρείας).

Πολύ καλά τέλος ήταν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα και για την NP Ασφαλιστική, με την παραγωγή να ανεβαίνει κατά 10%, τα κέρδη να αυξάνονται λόγω και των θετικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και το δείκτη φερεγγυότητας SCR να ξεπερνά το 220%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v