Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα εκατ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

Έως τις 18 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Επενδύω στη Θεσσαλία». Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες. Τα κριτήρια που θα «βαρύνουν» την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων.

Δέκα εκατ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

Την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Επενδύω στη Θεσσαλία». Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνεται έως και τις 18 Νοεμβρίου 2019, ενώ τα επενδυτικά σχέδια που θα επιχορηγηθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός 24 μηνών.

Για τη συγκεκριμένη δράση, θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) με τα οποία επιχορηγηθούν επενδυτικά σχέδια εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ύψους από 50.000 έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 60%, ωστόσο στην περίπτωση πρόσληψης προσωπικού, αυξάνεται στο 70%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνεται προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς της RIS3 της Θεσσαλίας, δηλαδή το Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, τον Δημιουργικό Τουρισμό, την Αποκατάσταση και τις Προηγμένες Υπηρεσίες Υγείας, τα Μέταλλα και τα Δομικά Υλικά.

Τα κριτήρια επιλογής

Ωστόσο, θα πριμοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια που είναι προσανατολισμένα σε κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας τους μέσω της τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών.

Η αξιολόγηση των προτάσεων προβλέπεται να γίνει με διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, με κριτήρια που αξιολογούν την ποιότητα και πληρότητα της κάθε πρότασης, την αξιοπιστία υλοποίησης του έργου και τις επιπτώσεις της επένδυσης στην επιχείρηση και στην περιφερειακή οικονομία.

Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης που τίθενται, περιλαμβάνονται τα εξής: η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που θα τα υλοποιήσουν, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών κατά προτεραιότητα σε τομείς της έξυπνης εξειδίκευσης, η ενίσχυση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές, καθώς και η ανάπτυξη συνεργιών βιομηχανίας - εμπορίου - υπηρεσιών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Οι βασικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, δηλαδή αυτές που θα χρηματοδοτηθούν, είναι το κόστος για επενδύσεις σε στοιχεία ενεργητικού, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, οι επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, η αγορά τεχνολογίας και πατεντών, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι δαπάνες συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις, η αγορά καινοτομίας καθώς και οι δαπάνες προσωπικού.

Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 13η Ιουλίου 2018, που σημαίνει ότι τυχόν δαπάνες που καλύπτονται στο πλαίσιο του προγράμματος που είχαν πραγματοποιηθεί μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία, μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Οι δαπάνες προσωπικού

Επισημαίνεται ότι ως προς τις δαπάνες προσωπικού (μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού), επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν στο μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού από την 1-1-2019 ή μετέπειτα. Σημειώνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη η πρόσληψη συζύγων και συγγενών α' και β' βαθμού των μετόχων ή και εταίρων της επιχείρησης (για τις νέες και νεοσύστατες επιχειρήσεις), καθώς και συζύγων και συγγενών α' και β' βαθμού του φυσικού προσώπου ή των μετόχων/εταίρων του νομικού προσώπου που υποβάλλει το επενδυτικό σχέδιο (για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v