Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dolphin Capital: Ξεκινά η τουριστική επένδυση «Kilada Hills»

Τι σηματοδοτεί η εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας για την έναρξη εργασιών κατασκευής του γηπέδου γκολφ της επένδυσης. Η επένδυση και τα σχέδια εκποίησης από την Dolphin Capital Investors.

Dolphin Capital: Ξεκινά η τουριστική επένδυση «Kilada Hills»

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται από σήμερα η τουριστική στρατηγική επένδυση «Kilada Hills» της Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδας, με την υπογραφή της πρώτης οικοδομικής άδειας από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Η υπογραφή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη εργασιών δημιουργίας του γηπέδου γκολφ, που θα αποτελέσει τον πυρήνα του πολυτελούς θέρετρου «Kilada Hills Golf Resort», το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχείο, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και εμπορικά καταστήματα.

Πρόκειται για την πρώτη τουριστική επένδυση που υλοποιείται στη χώρα με το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 418 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση της επένδυσης υπολογίζεται πως θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής του έργου και 600 θέσεις στη φάση λειτουργίας του.

Η πρώτη φάση υλοποίησης της επένδυσης αφορά στη δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών, ο σχεδιασμός του οποίου θα φέρει την υπογραφή του Jack Nicklaus. Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία Golf Clubhouse και Beach Club. Το πολυτελές θέρετρο θα διαθέτει ξενοδοχείο δυναμικότητας 100 δωματίων, ενώ προβλέπεται η κατασκευή 88 πολυτελών κατοικιών (βίλες).

Το έργο «Kilada Hills» ανήκει κατά 100% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου εταιρεία Dolphin Capital Investors (DCI). Η συγκεκριμένη εταιρεία τελεί υπό τη διαχείριση της Dolphin Capital Partners (DCP), την οποία ίδρυσαν το 2004 ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιερ Χαραλαμπίδης.

Υπενθυμίζεται πως η Dolphin Capital Investors (DCI) είχε δημιουργηθεί το 2005 με προοπτική να ολοκληρώσει τη λειτουργία της το 2015, διανέμοντας στους μετόχους της τις υπεραξίες που θα είχαν δημιουργηθεί από τις επενδύσεις που είχε πραγματοποιήσει.

Ο χρόνος ζωής της, ωστόσο, παρατάθηκε με διαδοχικές αποφάσεις γενικών της συνελεύσεων. Το 2016, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της DCI αποφάσισε την εκποίηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα στις 2 Μαΐου 2019 νέα Γ.Σ. της εταιρείας να αποφασίσει νέα παράταση λειτουργίας της για δύο ακόμα χρόνια, μέχρι και την ολοκλήρωση του 2021.

Το υπό δημιουργία πολυτελές θέρετρο «Kilada Hills» είναι ένα από τα κύρια περιουσιακά στοιχεία της DCI, που πρόκειται να πωληθεί βάσει των σχετικών αποφάσεων της εισηγμένης.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων εξέδωσε σήμερα την άδεια δόμησης για την Στρατηγική Επένδυση του παραθεριστικού θερέτρου Kilada Hills συνολικής έκτασης 2,026 στρεμμάτων. 

Η συγκεκριμένη επένδυση συμπληρώνει την υφιστάμενη επενδυτική δραστηριότητα της Dοlphin Capital στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας και αποτελεί την πρώτη Στρατηγική Επένδυση στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα η οποία επιτυγχάνει πλήρη αδειοδοτική ωρίμανση με την έκδοση άδειας δόμησης. 

Η ανάπτυξη του Έργου πραγματοποιείται σε δύο κύριες φάσεις. Η πρώτη, περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πρώτου γηπέδου γκολφ στη χώρα που φέρει την υπογραφή του Jack Nicklaus, πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, Beach Club και ενός σύγχρονου Golf Club που θα εξυπηρετεί τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Η πώληση των προνομιούχων οικοπέδων επί του γηπέδου γκολφ θα ξεκινήσει άμεσα και ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές με σημαντικό αριθμό προ-κρατήσεων να έχει πραγματοποιηθεί. 

Στη δεύτερη φάση, θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean-Michel Gathy, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, καθώς επίσης και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο. 

Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Έργου, και για το λόγο αυτό ο μέσος συντελεστής δόμησης της επένδυσης ανέρχεται σε μόλις 10% ενώ άνω του 50% της πολεοδομούμενης έκτασης θα αποτελείται από κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί ιδία κεφαλαία του ομίλου Dolphin Capital άνω των 80 εκατομμύριων ευρώ για την αγορά, το σχεδιασμό και την αδειοδότηση της σχετικής ανάπτυξης. Το Kilada Hills θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και τουλάχιστο 600 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του. Τεχνικός σύμβουλος ανάπτυξης του Kilada Hills, όπως και των λοιπών έργων του Ομίλου στην Ελλάδα, είναι η Zoniro. 

Η Dolphin Capital αποτελεί επενδυτικό όμιλο που ιδρύθηκε το 2004, με εξειδίκευση στο τουριστικό real estate. Από την ίδρυσή της η Dolphin Capital έχει επενδύσει κεφάλαια άνω του €1δισ. στην Ελλάδα και σε άλλες επτά χώρες. Το κύριο επενδυτικό όχημα του ομίλου είναι η Dolphin Capital Investors (DCI), εταιρεία εισηγμένη στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. 

Χαρακτηριστικό δείγμα των έργων της Dolphin Capital στην Ελλάδα αποτελεί το Amanzoe, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Ερμιονίδας από τον Αύγουστο του 2012, και έχει ήδη αναγνωριστεί από τον διεθνή τύπο ως ένα από τα κορυφαία θέρετρα στον κόσμο, το ξενοδοχείο Nikki Beach που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014, καθώς επίσης και το έργο Seafront Villas στην ίδια περιοχή. 

Το πιο πρόσφατο έργο του Ομίλου στην Ελλάδα είναι το υπό κατασκευή One&Only Kéa Island, το οποίο αποτελεί το πρώτο One&Only στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να γίνει το νέο σημείο αναφοράς στον τομέα των πολυτελών θερέτρων στην Μεσόγειο, για την αισθητική και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v