Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο επέκτασης της ρύθμισης για τα τραπεζικά στελέχη

Ανησυχίες για ζήτημα συνταγματικότητας αν η συγκεκριμένη διάταξη περιοριστεί στα τραπεζικά στελέχη. Οι δηλώσεις του υπ. Δικαιοσύνης και η αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Παράθυρο επέκτασης της ρύθμισης για τα τραπεζικά στελέχη

Οι περιπτώσεις που προβλέπεται δίωξη κατ' έγκληση στην κακουργηματική απιστία ενδεχομένως να επεκταθούν και να μην αφορούν μόνο τα τραπεζικά στελέχη.

Σημειώνεται πως στους ποινικούς κώδικες -που περνάνε από την Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα- υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας προς τα τραπεζικά στελέχη απαιτείται προηγουμένως έγκληση.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας στην επιτροπή της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «προσπάθησα να περιορίσω το εύρος ουσιαστικά που προέβλεπε η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Βλέπω ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως μια γενικότερη συζήτηση για το κατά πόσο είναι συνταγματικό να το περιορίζουμε μόνο στα τραπεζικά στελέχη ή μόνο με τον όρο».

Για να προσθέσει, «ακούω ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει μια πιο ευρεία διάσταση το συγκεκριμένο άρθρο, σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό, και να μιλάμε γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα».

Μάλιστα επεσήμανε πως «ακούω με προσοχή τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επιφυλάσσομαι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την πιθανότητα να επανέλθουμε στην εκδοχή που είχε θέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήταν η εκδοχή με την οποία έγινε η συζήτηση όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση».

Πάντως η συγκεκριμένη διάταξη έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Κινήματος Αλλαγής, που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν. Ακολούθησε νέα αναφορά στο θέμα, με τον Χάρη Καστανίδη από το Κίνημα Αλλαγής να επισημαίνει πως «ο Κ. Τσιάρας είπε ότι σκέφτεται σοβαρά να επεκτείνει την κατ’ έγκληση δίωξη της κακουργηματικής απιστίας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

Για να απαντήσει ο υπουργός πως «είπα ότι υπάρχει σκέψη μετά τον προβληματισμό αντισυνταγματικότητας που και εσείς εκφράσατε».

«Θέλουμε να κρατήσουμε θέσεις εργασίας;»

“Εδώ που βρισκόμαστε τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να υπογράψουν ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πηγαίνουν στα funds” σημείωσε στην καταληκτική του ομιλία στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης. Για να προσθέσει «θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να διαπραγματεύονται απευθείας τα κόκκινα δάνεια με τους οφειλέτες; Θέλουμε να κρατήσουμε θέσεις εργασίας;» 

Η ρύθμιση – που περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα και προβλέπει πως για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας στα τραπεζικά στελέχη απαιτείται η προηγούμενη έγκληση- συζητήθηκε εκτενώς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Για το θέμα αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει ανοιχτός σε προτάσεις ενόψει και της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής τη Δευτέρα (θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια).

Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως “είμαι ανοιχτός για βελτιώσεις. Όχι με τη λογική των αφορισμών αλλά με τη λογική των συγκεκριμένων προτάσεων” και επεσήμανε πως χρειάζεται “ανοιχτό πνεύμα”. Για να προσθέσει “πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε η οικονομία να πάρει εμπρός” και ανέφερε πως “στόχος είναι να φτάσουμε στην καλύτερη δυνατή νομοθέτηση”. Παράλληλα σημείωσε πως “και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν να κάνει ρύθμιση αλλά δεν την έκανε για να μην καταρρεύσει το αφήγημα των δανείων των κομμάτων”

Την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Να πάρετε πίσω τη διάταξη για τα τραπεζικά στελέχη. Να μην εκθέσετε την ελληνική οικονομία στον κίνδυνο της επί της ουσίας συγκάλυψης εκατοντάδων παράνομων πράξεων μόνο και μόνο για να ωφεληθούν τραπεζικά στελέχη και πολιτικά κόμματα” σημείωσε .

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v