Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει

Ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε “την περίοδο 2016- 2018 υπήρξε 11.4 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα. Δηλαδή άνω του στόχου. Αυτά τα χρήματα δεν πήγαν για διανομή μερίσματος, καθώς αυτό δίνονταν από τα συμφωνημένα πλεονάσματα. Στην ίδια περίοδο είχαμε 18 δισ. ευρώ αύξηση των ληξιπρόθεσμων”.

Σκυλακάκης: Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει

Πυρά στην προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε στην οικονομία και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων εξαπέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως “το μαξιλάρι είτε είναι στην ΤτΕ είτε στον πλανήτη Άρη είναι μακριά σε σχέση με τις δαπάνες που θα κάνουμε την περίοδο 2020 -2059. Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα. Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει”.

Ειδικότερα εξήγησε πως “τα 4 δισεκατομμύρια που έμειναν μαξιλάρι πως θα χρησιμοποιηθούν; Με βάση συμφωνία που ισχύει μέχρι το 2060 και δέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα 40 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Από κάθε χρονιά μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο τις εισπράξεις της χρονιάς μειωμένες με το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τα άλλα μπορούν να πάνε μόνο για το χρέος (τοκοχρεολύσια)”.

Όπως είπε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπερπλεονάσματα ήταν λάθος και είπε χαρακτηριστικά πως "αν ξανακοιτούσαν τα πράγματα θα χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο".

Παράλληλα αναφέρθηκε στα επιτόκια και είπε πως μέσα σε πέντε χρόνια η μείωση ήταν 1%, ωστόσο τους τελευταίους μήνες υποχώρησαν σημαντικά. “Τι μαγικό συνέβη είπε; Αν είχαμε το μαξιλάρι γιατί δεν εμφανίστηκε η μείωση τον Μάρτιο; Αυτό που έγινε ήταν η αλλαγή της πολιτικής” ανέφερε

Ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε “την περίοδο 2016- 2018 υπήρξε 11.4 δισεκατομμύρια ευρώ υπερπλεόνασμα. Δηλαδή άνω του στόχου. Αυτά τα χρήματα δεν πήγαν για διανομή μερίσματος, καθώς αυτό δίνονταν από τα συμφωνημένα πλεονάσματα. Στην ίδια περίοδο είχαμε 18 δισεκατομμύρια ευρώ αύξηση των ληξιπρόθεσμων”. Για να προσθέσει “σύνολο 30 δισεκατομμύρια ευρώ φορολογικό βάρος επιπρόσθετα από τα βάρη των συμφωνημένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” και να επισημάνει πως “τα 30 δισεκατομμύρια βάρος διέλυσαν την ανάπτυξη. Το 2016 υπήρχε στόχος για ανάπτυξη 2,7% και είχατε 1,4%”.

Ο Αν. Σκυλακάκης επεσήμανε πως “σήμερα το μείζον πρόβλημα της οικονομίας είναι το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε. Ποσοστό επενδύσεων 12% του ΑΕΠ με μέσο όρο Ευρώπης στο 20%. Για να αποκατασταθεί το κεφάλαιο - κάλυψη αποσβέσεων θα έπρεπε να έχουμε 16% ποσοστό επενδύσεων. Αυτό μειώνει την πραγματική παραγωγική ικανότητα της χώρας”.

Τέλος εξαπέλυσε πυρά στην προηγούμενη κυβέρνηση για “λάθη επιμέλειας”, κάνοντας αναφορά στα νοσοκομεία και λέγοντας πως δεν κατέγραφαν προσφυγικές/ μεταναστευτικές δαπάνες και δεν έβγαιναν από τις δαπάνες της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v