Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ το 2020

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 20% και σενάρια κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, μέσα από τη διεύρυνση του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Τα μηνύματα από την Κομισιόν.

Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ το 2020

Η «άσκηση» διεύρυνσης του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα σε συνδυασμό με την προσαρμογή των τιμών στα πραγματικά επίπεδα αναμένεται να οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιβολής ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε αυτή τη βάση, όπως αναμένεται να τονίζει και η έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιείται σήμερα. Η έκθεση διαπνέεται από μια ευρύτερη θετική... αύρα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που αναμένεται εκτός μεγάλου απροόπτου να οδηγήσει σε λήψη απόφασης από το Eurogroup του Δεκέμβρη για την εκταμίευση κερδών ANFAs και SMPs.

Στα φορολογικά, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Και η Κομισιόν, με λιγότερο «αυστηρές» διατυπώσεις σε σχέση με το ΔΝΤ, εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερο εάν δεν είχε ακυρωθεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου και φαίνεται να μην ενθουσιάζεται με τις ανακοινώσεις αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (με άδεια μετά το 2006) για τρία χρόνια αλλά στο μεγάλο ζητούμενο, εάν επιτυχγάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και του χρόνου, η κρίση είναι θετική.

Με θετική ματιά φαίνεται άλλωστε να προσεγγίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και την προοπτική αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ το 2020, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο ενδεδειγμένο σενάριο θα προτιμούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση φέρεται να έχει στην ατζέντα της και αυτή την προοπτική.

Επί του παρόντος, ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει υπό προϋποθέσεις (δημοσιονομικής σταθερότητας) περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, η οποία θα «αυτοχρηματοδοτηθεί» με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ.

Στον λογαριασμό του φόρου ακινήτων θα περιληφθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο -σε σχέση με φέτος- λογαριασμό για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματικά μεγάλης αξίας, τα οποία, όμως, έπεφταν στα «μαλακά» του ΕΝΦΙΑ, καθώς βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και την επέκταση του συστήματος σε όλη τη χώρα τον ερχόμενο Μάιο θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος 400-500 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στον φόρο ακινήτων.

Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα νέα δεδομένα θα προσαρμοστούν στα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ του 2020 καθώς η ισχύς των νέων τιμών θα είναι αναδρομική για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων από την αρχή του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v