Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telecoms: Το σενάριο μείωσης τιμών στα data και ο πονοκέφαλος των φόρων

«Αν θέλετε γρήγορη μείωση τιμών, τότε μειώστε την φορολογία», ήταν η ομόφωνη απάντηση των διοικήσεων στο κυβερνητικό αίτημα. Η αποτύπωση της κατάστασης και οι συγκρίσεις με την Ευρώπη.

Telecoms: Το σενάριο μείωσης τιμών στα data και ο πονοκέφαλος των φόρων

Έτοιμες να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμολογίων στη μετάδοση δεδομένων (data) δήλωσαν οι διοικήσεις των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών (OTE, Vodafone, Wind) στο 21o συνέδριο Infocom World, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο κ. Πιερρακάκης, με αφορμή και την προχθεσινή προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση τιμολογίων στα data, σημείωσε πως η φορολογία στην κινητή τηλεφωνία (που κινείται μεταξύ 39% - 49% στους συνδρομητές με συμβόλαιο!) είναι πολύ υψηλή και πως η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων, θα προσπαθήσει στο μέλλον να την μειώσει.

Κατά τον υπουργό «πρέπει πρώτον να υπάρξει αποκρυστάλλωση για το ποιες είναι οι πραγματικές τιμές, σε σχέση με τις ονομαστικές που αναφέρονται στους τιμοκαταλόγους, αλλά και πως «πρέπει οι τιμές στα data να πέσουν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης, και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στη μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά».

«Αν θέλετε γρήγορη μείωση τιμών, τότε μειώστε την φορολογία» ήταν η ομόφωνη απάντηση των διοικήσεων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE Μιχάλης Τσαμάζ είπε πως «υπάρχει στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης στην Ελλάδα γιατί οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί συγκρίνουν διαφορετικά πράγματα». Πρόσθεσε πως «έχουμε από τη μία τις τιμές τιμοκαταλόγου και από την άλλη τις πραγματικές που έχουν μεγάλη διαφορά, ενώ η φορολογία είναι περίπου στο 39%».

Κατά τον κ. Τσαμάζ, «αν αφαιρέσουμε το ποσοστό φόρου σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο. Η πτώση τιμών ανά λεπτό στην ομιλία ή ανά GB ήταν σημαντική. Από το 2014 μέχρι σήμερα στην Cosmote υπήρξε ετήσια πτώση κοντά στο 37% στα data». Ο επικεφαλής του ΟΤΕ κατέληξε πως «από τη στιγμή που έρχεται η πολιτεία με τέτοιο αίτημα που λέει «να συμβάλλετε και εσείς», το λαμβάνουμε υπόψη, συζητάμε με τον υπουργό, ακούσαμε τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και σχεδιάζουμε ανάλογες ενέργειες».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης υποστήριξε πως για να εμβαθύνουμε στο θέμα των τιμών πρέπει να δούμε αριθμούς και δεδομένα. Πρόσθεσε πως «στην Vodafone τα έσοδα κινητής τηλεφωνίας από το 2009 μέχρι το 2016 έπεσαν κατά 62%, ενώ η κίνηση στο δίκτυο φωνής ανέβηκε 38% και στα δεδομένα ήταν 600πλάσια. Η τιμή ανά λεπτό μειώθηκε 50% στη φωνή και 82% ανά GB στα δεδομένα». Ο ίδιος είπε πως «οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας είναι 15% κάτω από μέσο όρο της Ευρώπης χωρίς τους φόρους, αλλά όταν μπαίνουν οι φόροι πηγαίνουν 10% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.».

Παρουσίασε μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας που, όπως είπε, είναι αντίστοιχη αγορά με την Ελλάδα. Εκεί η θυγατρική της Vodafone πληρώνει φόρους περί τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ η Vodafone Ελλάδας πληρώνει περί τα 285 εκατ. ευρώ. «Αν θέλετε να κάνετε την κινητή τηλεφωνία πιο ελκυστική μειώστε τους φόρους» κατέληξε ο κ. Μπρουμίδης.

Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Hellas Νάσο Ζαρκαλή, «το μεγάλο λάθος του κλάδου είναι πως υπονόμευσε την αξιοπιστία του, με συνεχείς προσφορές, με συνεχή διαπραγμάτευση με τους καταναλωτές και έχουμε καταλήξει στο να έχει ο κάθε πελάτης την δική του τιμή». Ο κ. Ζαρκαλής πρόσθεσε πως από τη στιγμή που «τίθεται σε γενικό πλαίσιο η προτροπή για τις τιμές, θα είμαστε αρωγοί. Κυρίως θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την οξύμωρη εμπορική πρακτική με τη μεγάλη απόσταση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών». Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε να «να προστατευθεί ο κλάδος γιατί δεν πρέπει να ενισχυθεί η αίσθηση πως ο καταναλωτής πληρώνει ακριβές υπηρεσίες», κάτι που ο επικεφαλής της Wind Hellas εδώ και χρόνια θεωρεί πως δεν ισχύει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v