Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Τρεις παρεμβάσεις για διεύρυνση φορολογικής βάσης

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών για τις ζώνες αντικειμενικών αξιών και τα Airbnb. Σχεδιάζονται νέα μέτρα για τους πολύτεκνους. Έρχονται ρυθμίσεις για το πλαίσιο τυχερών παιγνίων.

Σταϊκούρας: Τρεις παρεμβάσεις για διεύρυνση φορολογικής βάσης

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω και της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο ο αρμόδιος Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως όσον αφορά στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το οικονομικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, που μείωσε το αφορολόγητο.

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως η η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα γίνει με τρεις τρόπους:

1. Τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. “Σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 30% του εισοδήματος τους, αναμένεται να αυξηθούν οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κατά 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα τόνισε πως σε αυτό δεν περιλαμβάνονται επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς "είναι συντηρητική εκτίμηση”.

Γα να προσθέσει πως μια αύξηση των συναλλαγών κατά 6,1 δισεκατομμύρια συνεπάγεται με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα- ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή τη βάση συνεπάγεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατομμύρια έσοδα ΦΠΑ εφαρμόζοντας μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19% ενώ επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις.

2. Τις αντικειμενικές αξίες και τη συνολική ακίνητη περιουσία. Στόχος είναι μέχρι το Μάιο να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο ώστε περισσότερες από 3.000 νέες ζώνες αντικειμενικών αξιών να προστεθούν στις περίπου 10.000 υπάρχουσες (για τις εντός σχεδίου περιοχές). Παράλληλα αναπροσαρμογή θα υπάρξει και για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

3. Τον εντοπισμό όσων δεν πληρώνουν με στόχευση στις μισθώσεις airbnb

Ο Χρήστος Σταικούρας επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών. “Το φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνει το αφορολόγητο για τις οικογένειες. Θα διαπιστώσετε επιπρόσθετες πράξεις το επόμενο διάστημα” επεσήμανε.

Τέλος προανήγγειλε την κατάθεση ρυθμίσεων για το πλαίσιο τυχερών παιγνίων. Μέχρι το τέλος του έτος θα ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την λειτουργία των καζίνο και του ιντερνετικού στοιχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v