Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκη Siemens: Οι ποινές για τους 22 κατηγορούμενους

Για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, της γερμανικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα, οι ποινές ξεκινούν από τα 7 χρόνια κάθειρξης και φτάνουν το «ταβάνι» της 15ετούς κάθειρξης, όπως προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας.

Δίκη Siemens: Οι ποινές για τους 22 κατηγορούμενους

Τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές της 15ετούς κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα άλλοτε κορυφαία στελέχη της Siemens και του OΤE, που καταδικάστηκαν ως οι βασικοί υπαίτιοι για τη διακίνηση παράνομων χρημάτων από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του επί των ποινών για τους 22 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ OΤE και Siemens το 1997 και τις προεκτάσεις της, επιμερίζοντας τις ευθύνες καθενός ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής του.

Έτσι για τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα, οι ποινές ξεκινούν από τα 7 χρόνια κάθειρξης και φτάνουν το «ταβάνι» της 15ετούς κάθειρξης, όπως προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας.

Για τα άλλοτε στελέχη του OΤE, οι ποινές ξεκινούν από τα 10 χρόνια κάθειρξης, με υψηλότερη ποινή 15 ετών στον άλλοτε επικεφαλής του οργανισμού Γιώργο Σκαρπέλη.

Οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο για τα πρώην στελέχη μητρικής και ελληνικής Siemens είναι οι εξής: Κάθειρξη 15 ετών για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρίστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη, Έντουαρντ Πίρερ, 13 ετών για τον Τόμας Γκάνσουιντ, 10 ετών για τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη και 7 ετών για τους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ.

Για τα πρώην στελέχη του OΤE: Γιώργος Σκαρπέλης 15 έτη, Νικόλαος Νίντος 10 έτη, Γιώργος Αργυρόπουλος 14 έτη, Δημήτρης Γυφτόπουλος 12 έτη, Δημήτρης Κουβάτσος 14 έτη, Παναγιώτης Νικάκης 13 έτη.

Για τους επιχειρηματίες με παρένθετο ρόλο, στους οποίους αναγνωρίστηκε ένα ελαφρυντικό: Γιώργος Καλδής 6 έτη, Αλέξανδρος Λέτσας 6 έτη.

Για τα άλλοτε τραπεζικά στελέχη: Φάνης Λυγινός 12 έτη και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ 14 έτη.

Τέλος, για τη σύζυγο του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, τη Μάρθα Καραβέλα, κάθειρξη 13 έτη.

Τρεις στη φυλακή

Στην φυλακή, με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οδηγούνται το πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, αλλά και η Μάρθα Καραβέλα. Το δικαστήριο αρνήθηκε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους, αποδεχόμενο ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως που τους έκρινε υπόπτους τέλεσης νέων αδικημάτων, τονίζοντας πως ακόμη και σήμερα «απολαμβάνουν» χρήματα προερχόμενα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Το δικαστήριο δεν έδωσε επίσης ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου και των καταζητούμενων Χρήστου Καραβέλα και των τραπεζικών στελεχών, Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, ακολουθώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση. Στους επτά Γερμανούς καταδικασθέντες, πρώην στελέχη της μητρικής Siemens δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση ενώ σε δυο από αυτούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα και στα υπόλοιπα πρώην στελέχη του OΤΕ, επιβάλλοντας, πλην ενός, χρηματικές εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Επιπλέον, στους καταδικασθέντες από τον ΟΤΕ επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα επιβλήθηκαν και στους επιχειρηματίες, Αλέξανδρο Λέτσα και Γιώργο Καλδή.

Κατά την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί η απόφασή του επί των κατασχεθέντων και δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ενώ αναμένεται να τεθεί από την πλευρά της κ. Καραβέλα θέμα κράτησης λόγω ηλικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v