Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Περιμένουμε από τους συμμάχους να υπερασπιστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, περιμένουμε κυρίως από τις ΗΠΑ την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο». Ομιλία στο Ελληνο-αμερικανικό συνέδιο. Οικονομικός απολογισμός: «δεν αφήσαμε καμένη γη και άδεια ταμεία»

Τσίπρας: Περιμένουμε από τους συμμάχους να υπερασπιστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας την παρέμβασή του, το βράδυ της Τρίτης, στο ετήσιο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

“Ως πρωθυπουργός η προτεραιότητά μου ήταν να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι.

Και αυτό επετεύχθη όχι μόνο με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος και την αποκατάσταση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Επετεύχθη και με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό, το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε με έμφαση τον ρόλο των εταίρων και των συμμάχων στην αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας τους, ευθέως, να παρέμβουν καθοριστικά.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι περιμένουμε από τους εταίρους μας, και ειδικά από τις ΗΠΑ, πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

Επικεντρώνοντας στον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε: «Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Δεν αφήσαμε ‘καμένη γη’ και άδεια ταμεία

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στο οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η κυβέρνησή του, με όσα πέτυχε στην πορεία εξόδου από τα μνημόνια αλλά και ό,τι παρέδωσε μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

«Πρέπει να είμαι ο μοναδικός πρωθυπουργός που χάνει εκλογές και δεν ακούει από τον επόμενο ‘παραλάβαμε καμένη γη’. Σας καλώ να συγκρίνετε τον Ιανουάριο του 2015 με τον Ιούλιο του 2019. Τι παραλάβαμε και τι παραδώσαμε. Η νέα κυβέρνηση έχει το προνόμιο να ξεκινά από την καλύτερη δυνατή αφετηρία. Εμείς, όχι μόνον δεν αφήσαμε άδεια ταμεία, αλλά, αντίθετα, ανοίξαμε έναν καθαρό διάδρομο για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», είπε, και απαρίθμησε ορισαμένους από τους πλέον σημαντικούς δείκτες.

«Τον Ιούλιο του 2019 παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης.

- Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους, και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους €37 δις, δηλαδή, περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.

- Με δημοσιονομική υπεραπόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η οποία επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους.

- Με άνοδο των επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο, από το ίδιο βήμα, «σας είχα διαβεβαιώσει ότι το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα και μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την οικονομία», ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι οι προσπάθειές μας είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, επικαλούμενος ιδιαίτερα το χρέος.

«Στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι, μεσο-μακροπρόθεσμα, το χρέος είναι βιώσιμο και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες χαμηλές.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχή υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού, κυρίως από την αρχή του περασμένου Μαρτίου.

Αυτό που ουσιαστικά πετύχαμε σε τεσσεράμισι χρόνια ήταν να αποκαταστήσουμε τους όρους επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία, που περιορίστηκε δραματικά στα χρόνια της κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v