Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακοινώθηκαν μειώσεις στις χρεώσεις κινητής για data

Μετά και τη συνάντηση των διοικήσεων των εταιρειών με τον πρωθυπουργό, η Cosmote ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε νέα, φθηνότερα, πακέτα ενώ ακολούθησαν Vodafone και Wind.

Ανακοινώθηκαν μειώσεις στις χρεώσεις κινητής για data

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η διοίκηση της Cosmote ανακοίνωσε μειώσεις στο κόστος μεταφοράς δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία. Ακολούθησε ανακοίνωση της Vodafone, για περισσότερα data σε όλα τα συμβόλαια κινητής αλλά και της Wind, που μειώνει το πάγιο στην επιλογή απεριόριστων data. 

 Οι ανακοινώσεις ήταν ούτως ή άλλως θέμα ωρών, ενώ όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εφαρμόζουν ήδη διάφορα εκπτωτικά πακέτα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Μετά και τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι διοικήσεις των τριών εταιρειών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην αγορά περίμεναν τον πρώτο που θα κάνει το βήμα με την επίσημη ανακοίνωση νέων, φθηνότερων πακέτων (στην ουσία οι πελάτες θα έχουν διπλάσια data με την ίδια τιμή), ώστε να ακολουθήσουν. Δεν περίμεναν πως η διοίκηση της Cosmote θα κινηθεί αστραπιαία, αν και υπήρχαν οι σχετικές πληροφορίες. Τώρα όλοι είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν στις νέες τιμές.  Εδώ και ημέρες οι πελάτες τηλεφωνούν στα κέντρα υποστήριξης των τριών εταιρειών και ζητούν πληροφορίες για το πότε θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια!

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών επισημαίνουν πως οι εταιρείες είχαν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις (μέσω προσφορών για απεριόριστο data το Σαββατοκύριακο ή τις γιορτές, μέσω διπλασιασμού των δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια κατηγορία πελατών κ.α.). Ομως, εκτός από τις κυβερνητικές παραινέσεις, σημαντικά επηρέασε τον σχεδιασμό των εταιρειών και η αναμενόμενη έναρξη εμπορικής λειτουργίας της ForthnetΦΟΡΘ +2,56% ως εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας (MVNO), που εκτιμάται πως θα συμπιέσει τις τιμές.

Η πιθανή αλλαγή ιδιοκτησίας της Fοrthnet όσο και της Wind Hellas αναμένεται, ούτως ή άλλως, να δημιουργήσουν νέο περιβάλλον στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών τους επόμενους μήνες. Μάλιστα ορισμένοι φοβούνται πόλεμο τιμών, σε μια περίοδο που χρειάζονται πιο παχυλά περιθώρια κέρδους για να προχωρήσουν στις επενδύσεις για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή και των οπτικών ινών στη σταθερή τηλεφωνία.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, οι διοικήσεις των τριών εταιρειών έθεσαν εκ νέου το ζήτημα της εξαιρετικά υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία και επανέλαβαν πως υπάρχουν περιπτώσεις πελατών με συμβόλαιο όπου οι φόροι αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του λογαριασμού. Κατά πληροφορίες, έλαβαν εκ νέου υποσχέσεις περί μείωσης στο μέλλον. Ομως πρόκειται για φόρο με εξαιρετικά υψηλή εισπραξιμότητα (αφού αν θέλει φορολογούμενος να έχει τηλέφωνο, πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό, μαζί με τον απίστευτα υψηλό φόρο!) και θεωρείται δύσκολη η μείωσή του καθώς εξασφαλίζονται σίγουρα έσοδα για το δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v