Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα του ECOFIN

Οι νέες διατάξεις για το ”ευρωπαϊκό διαβατήριο” των αγορών, ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, θέματα προϋπολογισμού, εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και η διεθνής θέση του ευρώ, αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, το συμβούλιο ECOFIN, όπου θα συμμετάσχει και ο κ. Χριστοδουλάκης.

Η ατζέντα του ECOFIN
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN που θα πραγματοποιηθεί εκεί υπό την Προεδρία του Δανού Υπουργού Οικονομίας κ. Thor Pedersen.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ασχοληθεί με την καθιέρωση διαδικασίας συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, ενώ αναμένεται να ζητηθεί η υιοθέτηση συμπερασμάτων σχετικά με την επιλογή δεικτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Συνθετικό Απολογισμό του Εαρινού Συμβουλίου Κορυφής.

Όπως τονίζεται άλλωστε στο Δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομίας, σε συνέχεια των Ε. Συμβουλίων της Λισσαβόνας και Στοκχόλμης (συστάσεις Lamfalussy) για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών έως το 2005, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση αναθεώρησης της υφιστάμενης οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες.

Η πρόταση της Ε.Ε. αποσκοπεί κυρίως: α) στην ενοποίηση της αγοράς επενδυτικών υπηρεσιών που αποτελούν και το σημαντικότερο μέσο για την αγορά κινητών αξιών (μετοχές, παράγωγα ομόλογα) κλπ. β) στην άρση των υφιστάμενων εμποδίων στην προσφορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (ενιαίο διαβατήριο) γ) στην διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της προστασίας των επενδυτών και της αποτελεσματικότητας των αγορών.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν του ευρωπαίους υπουργούς είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της χρηματοπιστωτικής αγοράς, με στόχο την εξασφάλιση σταθερότητας (προτείνεται νομοθετικό πλαίσιο με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης Lamfalussy), αλλά και η εταιρική Διακυβέρνηση.

Για την τελευταία, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων που παρουσιάστηκε στο προηγούμενο ECOFIN, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναλυτικές συστάσεις, για τα θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, σύστασης και διατήρησης του κεφαλαίου, ομάδων εταιριών, αναδιάρθρωσης και κινητικότητας εταιριών, ιδιωτικής ευρωπαϊκής εταιρίας και συνεταιριστικών μορφών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, αναμένεται να αποφασιστεί Σχέδιο Δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ θα υποβληθεί σημείωμα αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών για τη διαμόρφωση κατάλληλων δεικτών μέτρησης/ παρακολούθησης της προόδου και των δυνητικών οικονομικών ωφελειών από την ολοκλήρωση της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τέλος, θα εξεταστούν θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό και το φορολογικό πακέτο.

Σε ό,τι αφορά τη ζώνη του ευρώ, θα συζητηθούν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Γερμανία και έγκαιρη προειδοποίηση για τη Γαλλία, θέματα σχετικά με το ευρωνόμισμα, αλλά και θέματα διακυβέρνησης ενόψει της διεύρυνσης. Εξάλλου, ο κ. Duisenberg θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τα κύρια σημεία της πρόσφατης έκθεσης της ΕΚΤ για τον ”διεθνή ρόλο του ευρώ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο