Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανό μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αντιδράσεις από συμβολαιογράφους στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Αποφάσισαν αποχή από τη σύνταξη συμβολαίων ως τις 26 Ιανουαρίου. Μιλούν για κίνδυνο εξοντωτικών προστίμων και προβλήματα στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πιθανό μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αποχή από τη σύνταξη συμβολαίων και τους πλειστηριασμούς έως τις 26 Ιανουαρίου, οπότε έχει οριστεί τακτική γενική συνέλευση, αποφάσισαν σήμερα οι συμβολαιογράφοι. 

Σε περίπτωση μη απαρτίας στις 26 Ιανουαρίου, η τακτική συνέλευση θα επαναληφθεί στις 2 Φεβρουαρίου. 

Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε μπλόκο τόσο στις μεταβιβάσεις ακινήτων όσο και στη διενέργεια πλειστηριασμών. 

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες τους ανατίθεται η αρμοδιότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, σημειώνοντας πως «απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται». Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι αντιδράσεις δεν συνδέονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής, αλλά με το ανεπαρκές -κατά τις εκτιμήσεις τους- πλαίσιο που τις περιβάλλει, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η ασφάλεια των συναλλαγών για τους πολίτες και το δημόσιο.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ήδη πως έως το τέλος Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων αρχικά μόνο για αγορές και πωλήσεις και στη συνέχεια, μέσα στο 2020, για υποθέσεις δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων, επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων από τους φορολογούμενους και ηλεκτρονική υποβολή.

Τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και ο φόρος θα υπολογίζεται κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον συμβολαιογράφο, προς επαλήθευση και έλεγχο, ενώ η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v