Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε κατά 8,1% η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο

Οριακή αύξηση καταγράφει ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στο 11μηνο. Πιέσεις καταγράφονται το Νοέμβριο στους κλάδους μεταποίησης, ορυχείων - λατομείων αλλά και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε κατά 8,1% η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 8,1% έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,1%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 3,6%.

Ι. Σύγκριση Νοεμβρίου 2019 με Νοέμβριο 2018

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 8,1% τον μήνα Νοέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2018, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από τη μείωση:
• Κατά 9,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

• Κατά 4,9% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

• Κατά 20,1% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 0,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.

ΙΙ. Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,1% της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:
• Κατά 1,7% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 0,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από τη μείωση:
• Κατά 11,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
• Κατά 4,3% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v