Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά η νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

Κύκλο επαφών με τους οίκους αξιολόγησης έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο. Προσδοκίες πρώτης «κίνησης» από τη Fitch στις 24 Ιανουαρίου. Πότε αναμένεται η επόμενη έξοδος στις αγορές και ποιες αναμένεται να είναι οι παράμετροι.

Στα σκαριά η νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

Προσδοκίες μια πρώτης κίνησης στο μέτωπο των αναβαθμίσεων στις 24 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να «μιλήσει» η Fitch διαμορφώνονται στην αγορά την ώρα που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει το έδαφος της πρώτης έκδοσης του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας έχουν δεχθεί αιτήματα είτε κατ’ ιδίαν συναντήσεων, είτε τηλεδιασκέψεων από τους εκπροσώπους όλων των οίκων αξιολόγησης και έχουν ξεκινήσει ήδη τις σχετικές επαφές.

Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους των οίκων αξιολόγησης είναι θετικό, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια πόσες θα είναι και πότε θα έρθουν οι πολυπόθητες αναβαθμίσεις. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό, αλλά η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως αυτό είναι δύσκολο να γίνει μέσα στο 2020.

Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απαιτούνται τρεις αναβαθμίσεις στην κλίμακα αξιολόγησης της Fitch, της S&P και της DBRS και τέσσερις στην κλίμακα της Moody’s (σ.σ. αρκεί ένας εκ των τεσσάρων οίκων να αναβαθμίσει σε investment grade).

Στις 24 Ιανουαρίου, το ιδανικό σενάριο θα ήταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο απλής αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Οι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ οίκοι αξιολόγησης, αυτοί δηλαδή των οποίων η ετυμηγορία μετράει για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης , θεωρείται από ορισμένες πηγές της αγοράς πως έχουν «μείνει πίσω» σε σχέση με τους μη επιλέξιμους αλλά καθόλου «αδιάφορους» περιφερειακούς οίκους, κυρίως τον ιαπωνικό R&I και λιγότερο τον γερμανικό Scope. Ο R&I αναβάθμισε την ελληνική οικονομία τρεις φορές το περασμένο έτος και η άποψή του στην αγορά της Ασίας θεωρείται πολύ ισχυρή. Όχι στην Ευρώπη. Στην κλίμακα βαθμολόγησης της R&I μάλιστα, η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα απέχει μόλις δύο σκαλοπάτια, όπως άλλωστε και στην κλίμακα της Scope η οποία σύμφωνα με ορισμένες πηγές αναμένεται να ενταχθεί εντός του έτους στη λίστα των επιλέξιμων από την ΕΚΤ.

Η έκδοση

Σε χρόνο παράλληλο, λίγο πριν – λίγο μετά τη Fitch, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται να κάνει το πρώτο βήμα στις αγορές για το 2020. Η διάρκεια των νέων ομολόγων αποτελεί ερωτηματικό. Πηγές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι με βάση τη λογική ο ΟΔΔΗΧ θα επιχειρήσει έκδοση 15ετούς τίτλου. Το σενάριο αυτό έχει αδύνατα σημεία, καθώς είναι γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δρομολογεί τις εξελίξεις για μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή (έως 3 δισ. ευρώ) δανείων του ΔΝΤ , «συνοδεύοντας» το κλείσιμο του γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα.

Ο ESM έχει διαμηνύσει ότι νέα πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον το μέσο κόστος του νέου δανεισμού είναι χαμηλότερο από το κόστος του δανείου που αποσύρεις (1,9%). Με τα σημερινά δεδομένα, είναι μάλλον απίθανο μια έκδοση 15ετούς ομολόγου να έδινε επιτόκιο κάτω από 2%, αυξάνοντας τις πιθανότητες για επιλογή πιο «φθηνών», μικρότερης διάρκειας, ομολόγων. Εκτός κι αν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα και ο ESM δώσει γραμμή να υπολογίζεται το κόστος δανεισμού μόνο για την έκδοση η οποία θα γίνει με σκοπό την αποπληρωμή του Ταμείου.

Στην περίπτωση αυτή το επικρατέστερο σενάριο θα ήταν η πρώτη έκδοση να είναι η πιο «δύσκολη» , δηλαδή η 15ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v