Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ασφαλιστικό κενό» στις ελληνικές επιχειρήσεις

Σειρά εξελίξεων του πρόσφατου παρελθόντος, όπως το λουκέτο της Thomas Cook, το μπαράζ των κυβερνοεπιθέσεων και οι επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές, αναδεικνύουν τους κινδύνους των επιχειρήσεων που παραμένουν ανασφάλιστες. Η εκδήλωση της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

«Ασφαλιστικό κενό» στις ελληνικές επιχειρήσεις

Τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών τους στις καλύψεις των εγχώριων επιχειρήσεων και των στελεχών τους διαπιστώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και για τον λόγο αυτό (σε συνεργασία με επαγγελματικούς-παραγωγικούς φορείς) οργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης.

Ενδεικτική είναι η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την «ασφάλιση της επιχείρησης» και διοργανωτές την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος. Μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνονται η κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης, τα ομαδικά συμβόλαια των εργαζομένων και η ασφάλιση περιουσίας των επιχειρήσεων.

Την ανάγκη ενημέρωσης των επιχειρήσεων σχετικά με τις λύσεις που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά σε αυτές έχει επισημάνει και άλλες φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν η ΕΑΕΕ, όπως για παράδειγμα στην εκδήλωση για την αποζημίωση-ρεκόρ που εισέπραξε η βιομηχανία Sunlight, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στη μονάδα της Ξάνθης.

Καταλυτικά πάντως στην προσπάθεια των ασφαλιστικών εταιρειών να πείσουν τις επιχειρήσεις για τη μεγάλη σημασία που έχει η ασφαλιστική κάλυψη στην επιβίωση και ανάπτυξή τους λειτουργεί και μια σειρά ειδήσεων που έρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας. 

Για παράδειγμα οι ελάχιστες τουριστικές εταιρείες της χώρας που ήταν καλυμμένες απέναντι στο περυσινό «λουκέτο» της Thomas Cook, ή ακόμη ο πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών που δέχεται κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα μας, χωρίς να διαθέτει τη σχετική ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις -όντας ακάλυπτες- βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, λόγω σειράς φυσικών καταστροφών που συνέβησαν κατά την τελευταία διετία σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έχει σημειώσει κατά το παρελθόν ότι «για κάποιες επιχειρήσεις, η έννοια της ασφάλισης δεν βρίσκεται ούτε στα πρώτα εκατό πράγματα που σκέφτονται οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους. Όταν όμως συμβαίνει το κακό, τότε είναι αργά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιάννη Καντώρου ότι «μόνο το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένο στην Ελλάδα», ενώ ο CEO της Generali Hellas κ. Παναγιώτης Δημητρίου εντάσσει στις αρνητικές εξελίξεις του έτους 2019 και τη χαμηλή ασφαλισιμότητα των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v