Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμπνοια δανειστών-τραπεζιτών για το zero risk του Ηρακλή

Τι συζήτησαν οι CEOs των συστημικών τραπεζών με τους επικεφαλής των θεσμών. Ανάγκη η μηδενική στάθμιση κινδύνου για να προχωρήσει ο «Ηρακλής». Κρίσιμο θέμα και η πληρωμή από το δημόσιο των εγγυήσεων σε δάνεια προς συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Σύμπνοια δανειστών-τραπεζιτών για το zero risk του Ηρακλή

Η ανάγκη της μηδενικής στάθμισης κινδύνου (zero risk weighted asset) προκειμένου να κυλήσει ομαλά το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο στηρίζεται σε εγγυήσεις του δημοσίου για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 30 δις ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης των CEOs (Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτης και Π. Μυλωνάς) με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων να τους αναλύσουν την αναγκαιότητα του zero risk weighted και πως αυτό επηρεάζει τις επικείμενες τιτλοποιήσεις και εν τέλει συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα έτσι ώστε να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, το οποίο προκύπτει από την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας της χώρας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών επεσήμαναν στους εκπροσώπους των δανειστών ότι χωρίς το μηδενικό ρίσκο, το σχέδιο Ηρακλής αποδυναμώνεται και δεν έχει ουσιαστικό νόημα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το ζήτημα αυτό παραμένει ανοικτό καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη απαντήσει στο σχετικό αίτημα της Αθήνας. Ωστόσο, οι πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι το κλίμα στην Φρανκφούρτη είναι θετικό, έχουν υποχωρήσει οι αρχικές αρνητικές αντιδράσεις και αναζητείται η φόρμουλα που θα διευκολύνει τόσο την ΕΚΤ όσο και την υλοποίηση του σχεδίου.

Sοs για τα εγγυημένα δάνεια

Ένα ακόμη άλυτο, προς το παρόν, ζήτημα το οποίο επίσης συζητήθηκε στην χθεσινή συνάντηση είναι τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του δημοσίου – οι εγγυήσεις ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, τα δάνεια κινούνται συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ – και σε μεγάλο ποσοστό οι εγγυήσεις έχουν καταπέσει. Οι τράπεζες ζητούν από το δημόσιο να πληρώσει την αποζημίωση, καθώς οι δανειολήπτες τους τα έχουν εγκαταλείψει και βρίσκονται σε ποσοστό που ξεπερνά οριακά το 80% σε βαθιά καθυστέρηση.

Οι τράπεζες δεν έχουν σχηματίσει προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια – καθώς έχουν την εγγύηση του δημοσίου – και αποτελούν βόμβα στους ισολογισμούς τους, ενώ απαγορεύεται η πώλησή τους, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η ρύθμισή τους μέσω του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα και ήδη έχει συσταθεί μια κοινή επιτροπή με επίκεντρο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στις τράπεζες η αποπληρωμή των εγγυήσεων να γίνει σε βάθος 7 ετών. Τα εν λόγω δάνεια έχουν δοθεί σε ιδιώτες (κατοίκους ακριτικών περιοχών, Ρομά, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς) αλλά και σε πολύ μικρές κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις αλλά και σε μικρά τουριστικά καταλύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v