Γενικό «σκανάρισμα» σε όλες τις δαπάνες δημοσίου από το ΓΛΚ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι επιδιώκεται μια οριζόντια επισκόπηση δαπανών σε όλους τους τομείς, σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να εντοπιστούν οι περιπτώσεις εκείνες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση κρίσιμων προτεραιοτήτων.

Γενικό «σκανάρισμα» σε όλες τις δαπάνες δημοσίου από το ΓΛΚ

Σε επισκόπηση δαπανών στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης προχωρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το 2020, όπως ανέφεραν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΓΛΚ.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τη λογιστική πρόοδο στον ελληνικό προϋπολογισμό, με τους εκπροσώπους του οργανισμού να καταγράφουν εντυπωσιακά αποτελέσματα την περίοδο αναφοράς ως το 2018.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι επιδιώκεται μια οριζόντια επισκόπηση δαπανών σε όλους τους τομείς, σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να εντοπιστούν οι περιπτώσεις εκείνες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση κρίσιμων προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι από την άσκηση της επισκόπησης δαπανών δεν εξαιρούνται ούτε οι δαπάνες κοινωνικής πολιτικής.

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι για το 2019 αναμένεται μικρή υπέρβαση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επαναλαμβάνοντας ότι την περίοδο 2015-2019 τα πρόσθετα πλεονάσματα πέραν των συμφωνηθέντων ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ. Αθροίζοντας την παράλληλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων κατά 30 δισ. ευρώ, είπε ότι το πρόσθετο φορολογικό βάρος των 43 δισ. ευρώ, πέραν των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει, ισοδυναμεί με ένα τεράστιο δημοσιονομικό σοκ 7% του ΑΕΠ το οποίο συνέβαλε στη σημαντική αποεπένδυση από την ελληνική οικονομία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v