Ηρακλής: Ομόλογα ειδικού σκοπού αντάλλαγμα για το zero risk

ΥΠΟΙΚ, ΟΔΔΗΧ και ΤτΕ ετοιμάζουν την έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν χρέος και έλλειμμα. Στόχος να θεωρήσει η ΕΚΤ μηδενικού ρίσκου τους senior τίτλους που θα εκδοθούν στις επικείμενες τιτλοποιήσεις.

Ηρακλής: Ομόλογα ειδικού σκοπού αντάλλαγμα για το zero risk

Με ομόλογα ειδικού σκοπού, τα οποία δεν θα έχουν καμία επίδραση σε χρέος και έλλειμμα, σχεδιάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο την παροχή zero risk weighted στα senior ομόλογα -ανώτατης διαβάθμισης- που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Το ζήτημα της παροχής του μηδενικού ρίσκου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει «ανοικτό», ωστόσο γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως από τους τεχνοκράτες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αλλά και του κλιμακίου της Τράπεζας της Ελλάδος να βρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί τόσο την Αθήνα όσο και τη Φρανκφούρτη.

Η φόρμουλα έχει βρεθεί και στηρίζεται, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Euro2day.gr, στην έκδοση «ομολόγων ειδικού σκοπού», υπό τον όρο ότι οι εν λόγω τίτλοι δεν θα επιβαρύνουν στο παραμικρό τη δημοσιονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με τη μορφή αυτή των εγγυήσεων που θα δώσει η Αθήνα, το πρόβλημα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας -εξού και η ανάγκη της έγκρισης του μηδενικού ρίσκου- θα ξεπεραστεί και η ΕΚΤ, συγκεκριμένα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), θα δώσει το «πράσινο φως», απελευθερώνοντας έτσι την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Χωρίς επιπλέον ζημιά

Την αντιμετώπιση του προβλήματος και την πολυπόθητη έγκριση από τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης αναμένουν πώς και πώς οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς χωρίς το zero risk weighted στους senior τίτλους, οι τράπεζες θα εγγράψουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ζημιές στις επικείμενες τιτλοποιήσεις.

Το ζήτημα ετέθη και στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών με τους επικεφαλής των δανειστών. Το θέμα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς οι τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα πακέτα τιτλοποιήσεων και κάποια από αυτά βρίσκονται σε ώριμο επίπεδο όπως για παράδειγμα το Cairo της Eurobank.

Βαρόμετρο η συνάντηση με τη Λαγκάρντ

Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων που γίνονται για το ζήτημα σε παρασκηνιακό επίπεδο αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στην αλλαγή, προς το θετικότερο, του κλίματος στους κόλπους των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης διαδραμάτισε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τότε η ελληνική πλευρά στήριξε το αίτημα με μια σειρά από επιχειρήματα, γεγονός που έβαλε τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και ΕΚΤ σε καλό μονοπάτι.

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v