Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές σάρωσαν την προσφορά στο 15ετές

Με προσφορές 18,8 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για το ελληνικό ομόλογο. Η Αθήνα «σηκώνει» από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,91% και το κουπόνι του τίτλου στο 1,875%.

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές σάρωσαν την προσφορά στο 15ετές

Σε real money investors κατέληξε περίπου το 80% της σημερινής έκδοσης 15ετούς ομολόγου όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. 

Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,911% και κουπόνι 1,875%, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 99,34.

Η κατανομή των επενδυτών δείχνει ότι σε asset managers κατέληξε το 68% της έκδοσης, σε τράπεζες το 14%, σε ασφαλιστικά ταμεία 7%, ενώ τα hedge funds πήραν μόνο το 5%. 

Στη γεωγραφική κατανομή το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον πρώτο λόγο παίρνοντας 32%, ακολουθεί η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 14%, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με 10%, η Ιταλία με 7%, οι σκανδιναβικές χώρες με 6% και οι ΗΠΑ με 4%. 

Ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι χθες δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.

Όπως είχε γράψει το Εuro2day.gr, η αγορά περίμενε πως αν υπήρχε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch, όπως και έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η επόμενη άμεση κίνηση του ΟΔΔΗΧ θα ήταν η έκδοση 15ετών ομολόγων, προκειμένου να ξεπεραστεί η διαχωριστική γραμμή του 2032, πέραν της οποίας οι θεσμοί έχουν πει πως θα επανεξετάσουν τυχόν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους.

Σταϊκούρας: Επιτυχία για την χώρα το 15ετες

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

«Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v