Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αυτοψίες δρόμο-δρόμο οι νέες αντικειμενικές τιμές

Στις 17 Μαρτίου το υπ. Οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του τον πλήρη χάρτη των προτάσεων των εκτιμητών για να γίνει το τελικό «φιλτράρισμα». Μάιο αναμένεται να «κλειδώνουν» οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Με αυτοψίες δρόμο-δρόμο οι νέες αντικειμενικές τιμές

Αγώνα δρόμου ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, ώστε μέσα σε 50 ημέρες να έχει κλείσει ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών με τις εισηγήσεις των εκτιμητών για 10.000 περιοχές.

Μέσα Μαρτίου, οι εκτιμητές θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους, ώστε στη συνέχεια να «φιλτραριστούν» από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και να κλειδώσουν οι νέες τιμές ζώνης.

Στη βάση των αποτελεσμάτων της «άσκησης» προσαρμογής και επέκτασης των σημερινών τιμών ζώνης, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα προχωρήσει σε νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, θα εφαρμοστεί στα φετινά εκκαθαριστικά του φόρου.

Απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζει τα χρονοδιαγράμματα και τη διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών, μετά την ανάθεση σε ιδιώτες εκτιμητές συγκεκριμένων ζωνών ανά δήμους. Κάθε εκτιμητής αναλαμβάνει τη δέσμευση να εισηγηθεί νέες τιμές για το 50% των περιοχών που θα αναλάβει έως τις 21 Φεβρουαρίου και για το υπόλοιπο 50% έως τις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι εκτιμητές θα κάνουν εισηγήσεις τιμών για:

1. Νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 80-100 τ.μ. ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100-120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα εξής χαρακτηριστικά:

- Πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο

- Συμβατικός τύπος κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές)

- Καλή ποιότητα κατασκευής

- Άριστο βαθμό συντήρησης (νεόδμητο)

- Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέση στάθμευσης

- Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση

- Δίχως ιδιαίτερη θέα

- Σε συνήθη θέση της περιοχής

2. Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη, με την επιτρεπόμενη χρήση γης, σε συνήθη θέση, πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και Συντελεστή Εμπορικότητας (Σ.Ε) ίσο με μονάδα (1,0).

Με αυτή τη βάση δεδομένων, όπως είχε συμβεί και πέρυσι, θα ακολουθήσουν οι προσαρμογές για κάθε κατηγορία ακινήτου.

Η κατεύθυνση αφορά σε εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο σημαίνει σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς πως έρχονται σημαντικές αυξήσεις σε πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Κυψέλη, Εξάρχεια, Ευελπίδων) αλλά και στα νότια προάστια και στον Πειραιά, ενώ σημαντικές αυξήσεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη καθώς οι τιμές πώλησης έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες άλμα της τάξεως ακόμα και του 30%.

Οι εκτιμητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να είναι επαρκή, να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τη γεωγραφική κάλυψη της υπό εκτίμηση ζώνης προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και να αφορούν χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την πρόσφατη επαγγελματική δραστηριότητα των εκτιμητών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι εκτιμητές πρέπει να προχωρήσουν σε αυτοψίες στην περιοχή που έχουν αναλάβει προκειμένου να αποκτήσουν πραγματική εικόνα των τιμών πώλησης από δρόμο σε δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v