Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα με τη... μέρα «κόβει» η Εφορία

Οδηγός η υπόθεση πρατηρίου καυσίμων που πιάστηκε σε έλεγχο να μην έχει συνδεθεί με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Η «τσουχτερή» καμπάνα, η προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και η απόφαση.

Πρόστιμα με τη... μέρα «κόβει» η Εφορία

Κλιμάκιο ελεγκτών της Δ.Ο.Υ Έδεσσας διενεργεί επιτόπιο έλεγχο σε πρατήριο καυσίμων, το περασμένο καλοκαίρι. Διαπιστώνει πως για 80 ημέρες, η αντλία εφοδιασμού υγραερίου κίνησης δεν ήταν συνδεδεμένη με εγκατεστημένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (Φ.Η.Μ.) που διέθετε η επιχείρηση για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και ως εκ τούτου, τα δεδομένα των εκδοθέντων παραστατικών πωλήσεων δεν διαβιβάστηκαν στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Μετά την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο 100 ευρώ ανά ημέρα ή συνολικά 8.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών...

Τι ισχυρίστηκε ο ελεγχόμενος

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η επιχείρησή του κινήθηκε από την πρώτη στιγμή που θεσπίστηκε η υποχρέωση διασύνδεσης και των αντλιών υγραερίου, απευθυνόμενος στην εταιρεία που την υποστηρίζει και είχε αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Έκτοτε και παρά τις επίμονες οχλήσεις εκ μέρους του (όπως υποστήριξε στη σχετική απόφαση της ΔΕΔ), του ανέφεραν διαρκώς ότι η επιχείρησή του έχει ενταχθεί σε λίστα αναμονής της εταιρείας, αναμένοντας τη δική της σειρά.

«Με βάση τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει δόλος σε αυτή του την ενέργεια, καθότι τα στοιχεία εκδίδονταν κανονικά και η απόδοση των φόρων αποδίδονταν στην ώρα τους, το εν λόγω πρόστιμο πρέπει να περιοριστεί στα 100 ευρώ, ήτοι ενιαίο πρόστιμο για όλη την περίοδο της μη υποβολής, ενώ επιπροσθέτως, υποστηρίζει ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η ημερομηνία έναρξης αυτής της υποχρέωσης είναι η 1η Απριλίου 2019».

Απορρίπτεται

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απέρριψε τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος, αναλύοντας εκτενώς τις διατάξεις νόμου και τις εγκυκλίους στις οποίες «πάτησε» για την απόφασή της. Κατέληξε ότι ο φορολογούμενος οφείλει συνολικά 8.000. ευρώ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v