Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξωδικαστικός για… φορολογικές διαφορές

Αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών από 10.000 φορο-υποθέσεις επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών. Κίνητρα για πλαστικό χρήμα και διαφημιστική καμπάνια. Διάταξη-ανάσα για τα αναδρομικά συνταξιούχων.

Εξωδικαστικός για… φορολογικές διαφορές

Ελάτε να τα βρούμε. Το μήνυμα αυτό ετοιμάζεται να εκπέμψει το υπουργείο σε περισσότερους από 10.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για επίλυση φορολογικών διαφορών με το δημόσιο και ενδεχομένως μέχρι να «καθαρίσουν», να χρειαστεί με τα σημερινά δεδομένα να περιμένουν ακόμα και 10 χρόνια.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη νόμου με την οποία θα ιδρύονται ειδικές επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για «κίνητρα» διοικητικής επίλυσης, σημειώνοντας κατηγορηματικά όμως πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια νέου τύπου «περαίωση» ή χαριστικές ρυθμίσεις. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάντως προσβλέπει πως από την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα βάλει στο ταμείο του δημοσίου πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Τα κίνητρα για το πλαστικό χρήμα, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, εξετάζονται στη βάση προτάσεων που έχει υποβάλει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Αφορούν σε επιστροφή κεφαλαίου έως και 10% για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε κλάδους με έντονη τάση προς φοροδιαφυγή (κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα φυσικοθεραπείας, υπηρεσίες επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων κ.λπ.), επιστροφή φόρων εισοδήματος (εξετάζεται για παράδειγμα η επαναφορά έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες), αλλαγή του μοντέλου της φορολοταρίας (μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα, ακόμα και ακίνητα), «διπλές» αποδείξεις (ορισμένες αποδείξεις από «επικίνδυνους» κλάδους να μετράνε διπλές στο άθροισμα για να καλυφθεί το όριο του 30% του εισοδήματος, αν και το μέτρο τεχνικά κρίνεται δύσκολο), ακόμα και κίνητρα για την καταγγελία επαγγελματιών με «χαλασμένα» POS.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε παράλληλα τις διαδικασίες για τη διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας (δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος), με στόχο την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στο μέτωπο των συνταξιούχων και των αντιδράσεων για το γεγονός ότι -όπως υποστηρίζουν- ήρθαν αντιμέτωποι με πρόστιμα ακόμα και 60% εξαιτίας της μη έγκαιρης δήλωσης αναδρομικών που τους καταβλήθηκαν το 2013, το υπουργείο Οικονομικών επίσης ετοιμάζει ευνοϊκή διάταξη νόμου. Αναμένεται η μείωση των προστίμων για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες τα αναδρομικά προέρχονται από καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, ενώ αυτονόητη θεωρείται η κατάτμηση των αναδρομικών στα έτη που αναλογούν ώστε να μη φορολογηθούν αθροιστικά (με υψηλότερους συντελεστές) στο έτος καταβολής τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v