Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Μετά το φθινοπωρινό «ειδύλλιο» του 2019, δυσαρεστημένη αλλά και ανοιχτή σε διάλογο με την κυβέρνηση δηλώνει τώρα η ασφαλιστική αγορά. Με... λεκτική στήριξη και λήψη μέτρων σε βάθος χρόνου απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Το δημοσίευμα του Euro2day.gr της 20ής Φεβρουαρίου με τίτλο «Σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης και ασφαλιστικών» επιβεβαιώθηκε πλήρως κατά τη χθεσινή εκδήλωση που ακολούθησε την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την ασφαλιστική αγορά και τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα είναι απαραίτητα, αλλά όχι αρκετά. Οι προσδοκίες της ασφαλιστικής αγοράς δεν έχουν υλοποιηθεί» σημείωσε με νόημα, στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, προσθέτοντας μεταξύ άλλων:

• Καλό το θεσμικό πλαίσιο για τον πρώτο πυλώνα που θα ψηφιστεί αυτές τις μέρες, αλλά χωρίς τη συμβολή του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστική και διατηρήσιμη λύση στο συνταξιοδοτικό.

• Είναι απογοητευτικό να βάζουν κάθε χρόνο οι Έλληνες πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από την τσέπη τους, για να καλύψουν δαπάνες υγείας.

• Ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές από επτά έως και δέκα δισ. ευρώ, ποσό που δεν αντέχει να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

• Μεταξύ των αιτημάτων της ασφαλιστικής αγοράς συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, η φορολογική εξομοίωση των ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων με αυτή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων στις καλύψεις τόσο της υγείας όσο και έναντι φυσικών καταστροφών.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Σαρρηγεωργίου κράτησε ορθάνοιχτες τις γέφυρες του διαλόγου και της συνεργασίας με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως στην Ελλάδα, «το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ανασφάλιστοι. Ανασφάλιστοι στην υγεία, ανασφάλιστοι στις φυσικές καταστροφές και χωρίς χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις μας. Είναι επείγον να μιλήσουμε για όσα μπορούμε να κάνουμε ως ασφαλιστική αγορά. Είμαστε από τους πιο καλά κεφαλαιοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και μεγάλος θεσμικός επενδυτής με 14 δισ. ευρώ. Επενδύσεις μακροπρόθεσμου μάλιστα χαρακτήρα. Έχουμε πείρα, τεχνογνωσία, κεφάλαια και προτάσεις. Η Πολιτεία πρέπει να ανοίξει τον δρόμο. Αναμένουμε τις πράξεις σας».

Απαντώντας σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εκφράστηκε με θετικό τρόπο για την ιδιωτική ασφάλιση, υπερθεμάτισε για την ανάγκη συνεργασίας τους με το κράτος, ωστόσο ακόμη και για εκείνα τα μέτρα που οριοθέτησε (λιγότερα από τα όσα είχαν ακουστεί προεκλογικά ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2019 από τον τότε υφυπουργό Εργασίας κ. Νότη Μηταράκη), υπήρξε ασαφής τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς το περιεχόμενό τους. Είναι προφανές ότι το «ειδύλλιο» που είχε δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστικών εταιρειών το φθινόπωρο του 2019, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα, δοκιμάζεται.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης α) δήλωσε πως η κυβέρνηση βλέπει τον ιδιωτικό τομέα ως σύμμαχο και θα είναι δίπλα στην ασφαλιστική αγορά στην προσπάθεια ανάπτυξής της, β) ανακοίνωσε την ένταξη φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών για σεισμό και φυσικές καταστροφές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, γ) τόνισε πως η στήριξη της Επικουρικής Ασφάλισης αποτελεί κεντρικό πυλώνα και θα υλοποιηθεί μέσα στην τετραετή κυβερνητική θητεία.

«Η κυβέρνηση θέλει να δώσει κίνητρα για να προσεγγίσει η ασφαλιστική αγορά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους διείσδυσης, ώστε να κερδίσει η Πολιτεία, η αγορά και κυρίως η κοινωνία. Θα γίνουν όλα με τον κατάλληλο ρυθμό», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε να προσμετρήσουμε τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από τις όποιες εκπτώσεις στις εισφορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v