Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθούν μειώσεις φόρων και μικρότερα πλεονάσματα

Στο τραπέζι με τους θεσμούς τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι νέες φοροελαφρύνσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση. Τα σχέδια για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα «καλά νέα» που περιμένει η Αθήνα από SNPs-ANFAs και... προσφυγικό.

Πού θα κριθούν μειώσεις φόρων και μικρότερα πλεονάσματα

Ραντεβού τον Μάιο δίνουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να «ξαναμετρήσουν» τα δημοσιονομικά περιθώρια και το κόστος των σχεδιαζόμενων νέων φοροελαφρύνσεων.

Από την έκθεση της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει βάλει όλη τη βεντάλια των ελληνικών διεκδικήσεων πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου στο τραπέζι, όπως άλλωστε και τα σχέδια νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ και ελαφρύνσεων στην εισφορά αλληλεγγύης, παράλληλα με «καθυστερήσεις» στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 20% προς όφελος της ταχύτερης μείωσης των εισφορών.

Επισήμως στα περισσότερα από τα σχέδια, οι θεσμοί δεν παίρνουν θέση και παραπέμπουν για νεότερα δεδομένα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και την έκθεση της έκτης αξιολόγησης τον Μάιο. Τον Ιούνιο άλλωστε θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs . Οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται σχετική εισήγηση των θεσμών στο Eurogroup του Ιουνίου.

Νωρίτερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν καλά νέα για την εξαίρεση δαπανών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έως και 0,2% του ΑΕΠ από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η Κομισιόν απλώς καταγράφει στην έκθεσή της το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για καθιέρωση ενός μηχανισμού εξομάλυνσης υπερπλεονασμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση προκύπτει πως θα ήθελε να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός από φέτος, υπό το φως και των εκτιμήσεων της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ πέρυσι, παρά το μπαράζ πρόσθετων παροχών τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κυβέρνηση της ΝΔ. Στην έκθεση άλλωστε καταγράφεται και η διεκδίκηση μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2022, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες…

Επί των φορολογικών σχεδίων, καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόσθετες ελαφρύνσεις εντός του 2020, πέραν των όσων έχουν ήδη ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Μεταξύ αυτών, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σε διασύνδεση με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού (98%), η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η αναβολή της εξαγγελθείσας μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων στο 20%, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ταχύτερη μείωση των εισφορών για μισθωτούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v