Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοέμβριο σε λειτουργία η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης

Η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση, που θα λειτουργήσει εφέτος, είναι ισχύος 150-180 μεγαβάτ ενώ η «μεγάλη» που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023, φθάνει στα 1.000 μεγαβάτ.

Νοέμβριο σε λειτουργία η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης

Τον Νοέμβριο τίθεται σε λειτουργία η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, Χανίων - Πελοποννήσου, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη κατασκευής και της μεγάλης διασύνδεσης (Ηράκλειο - Αττική), με την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και την υπογραφή την περίοδο του Μαρτίου - Απριλίου των συμβάσεων για την κατασκευή του έργου.

Αυτά ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σε εκδήλωση της εταιρείας, προσθέτοντας ότι παράλληλα κινείται η διαδικασία για την είσοδο επενδυτών στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη», που υλοποιεί τη μεγάλη διασύνδεση. Υπενθυμίζεται ότι η «μικρή» διασύνδεση, που θα λειτουργήσει εφέτος, είναι ισχύος 150-180 μεγαβάτ ενώ η «μεγάλη» που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023, φθάνει στα 1.000 μεγαβάτ.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ, με τα έργα αυτά διασφαλίζεται η ενεργειακή τροφοδοσία της Κρήτης καθώς η πλειονότητα των μονάδων παραγωγής του νησιού (που είναι ήδη ανεπαρκείς) πρόκειται να κλείσει για περιβαλλοντικούς λόγους. Παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί ενώ ελαφρύνεται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τον χρόνο ο λογαριασμός των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που χρηματοδοτούν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, για να καλύπτεται το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη και στα άλλα νησιά.

Ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζει, παράλληλα, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τη νέα δομή της αγοράς ρεύματος σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το λεγόμενο target model, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Μάιο και σε κανονική λειτουργία στις 30 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v